Uutta Raportit-palvelussa: Kuljetusten hiilijalanjälkilaskenta

Kespron Raportit-palvelu täydentyy asiakastoimitusten hiilijalanjälkilaskennalla.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Kespro

Toimitusten hiilijalanjälki on tuotteiden elinkaaren ilmastokuormasta vaihe, johon asiakas voi itse vaikuttaa. Laskelmat sisältävät mahdollisen kuljetuksen keskusvarastolta terminaaliin sekä edelleen terminaalista asiakkaalle.

”Haluamme tarjota asiakkaille lisää tukea vastuullisempiin hankintoihin, niiden johtamiseen ja vastuullisuusviestintää – todennettavuus väitteille tulisi olla vastuullisuusväitteiden perusta. Ympäristöväittämiä viestiessä ja raportoidessa asiakkaidemme tarve kasvaa jatkuvasti numeeriselle, vertailtavalle ja elinkaariselle informaatiolle, jonka taustalta löytyy läpinäkyvyyden nimissä myös laskentaperiaatteet ja mahdolliset rajaukset”, kommentoi kehityspäällikkö Valtter Vuori vastuullisuus- ja laatutiimistä Kesprolta.


Lisää ymmärrystä tuotteen elinkaaren eri vaiheista

Tähän asti Kespron Raportit-palvelusta asiakkaat ovat saaneet tietoonsa ruokaostosten tuoteryhmätasoiset hiilijalanjälkitiedot. Uusi asiakastoimitusten hiilijalanjälkitieto täydentää lukemaa toimituksen hiilijalanjäljen palasella ja sitä kautta täydentää ymmärrystä tuotteen elinkaaren eri vaiheista osana hiilijalanjäljen muodostumista.

K Logistiikassa on arkea reittioptimoinnit, korkea täyttöaste, kuljetuskaluston päivitykset ja esimerkiksi taloudellisen ajotavan koulutukset eikä muutenkaan kuljetusten osuus elinkaaren ilmastokuormasta ei usein ole prosentuaalisesti kuin muutamia prosentteja. Työkalulla asia voidaan todeta nyt asiakkaan ostojen perusteella numeerisesti ja täydentää asiakkaidemme tarvetta entistä tarkemmalle tiedolle omiin asiakas- ja muihin sidosryhmätarpeisiin.

Jo nykyiset Kespron Raportit-palvelun tuoteryhmätasoiset hiilijalanjäljet ilmoitetaan väliltä alkutuotannosta teollisuuden lähtöportille. Tähän vaiheeseen osuu elinkaaren ilmastokuormasta merkittävimmät vaiheet maatalouden tuotantopanosten tuotannosta alkutuotantoon (peltoviljely, eläintuotanto) ja edelleen teolliseen valmistukseen. Nyt tämä pätkä täydentyy toimitusten hiilijalanjäljellä.

Kuljetusten hiilijalanjälkilaskentaan ei ole sisällytetty tuontia ja rahtia Kespron varastolle, varastoinnin tai terminaalien toimintoja tai asiakkaan tukkumatkoja, valmistusta tai hävikkiä. Toisaalta esimerkiksi päästökertoimet kattavat nyt polttoainepäästöjen lisäksi polttoaineen tuotannon päästöt ja etäisyys ja ajoneuvoluokat tulkitaan reittiperusteisesti ja erikseen runkoreitille ja jakelulenkille.

Mihin kuljetusten hiilijalanjälkilaskenta perustuu?

Kuljetusten hiilijalanjälkilaskenta perustuu ISO 14083:2023-laskentastandardiin käyttäen Glec Framework 3.0:a tulkintaohjeena. Hiilijalanjälki (esim. g CO2e tai CO2-ekv per 100g) on yhdenmitallistettu tapa ilmoittaa tuotteen ilmastokuorma tietyn rajattavissa olevan kokonaisuuden mukaan, esimerkiksi elinkaaren ajalta.

Vuori korostaa, että on keskeistä erottaa nykyisestä tuoteryhmien hiilijalanjälkien raportoinnista asiakastoimitukset osana, johon asiakas voi esimerkiksi toimituskertoja viilaamalla vaikuttaa. Toisaalta uusi työkalu havainnollistaa hyvin eri arvoketjun vaiheiden suhteellisia osuuksia elinkaaren hiilijalanjäljestä:

”Kuljetusten määrää optimoimalla voi tehdä viimeistä viilausta ostoskorin ilmastokuorman keventämiseksi. Kuljetusten osuutta elinkaaren hiilijalanjäljestä monesti kuitenkin liioitellaan. Viestintävinkkinä antaisin ravintoloille, että kertokaa tuotteen hiilijalanjälki esim. 100 g Co2e per 100g syöntivalmista tuotetta ja perään ilmoittaa esimerkiksi, että toimituspäiviä optimoimalla saimme viilattua pienen siivun eli x % prosenttia elinkaaren hiilijalanjäljestä. Perään kannustava kehotus asiakkaille, että suurimmat vaikutukset tuotteen elinkaaren hiilijalanjälkeen tehdään lautasella: raaka-ainevalinnoilla ja hävikkiä minimoimalla”.

Kespro Raportit-palvelu landing page hero 2024

Tutustu Kespron Raportit-palveluun

Kespron Raportit-palvelusta näet ostojesi kehityksen, kotimaisuusasteen ja hiilijalanjäljen helposti 24/7. Lisäksi näet kuljetustesi päästödatan.

Katso ainakin nämä!


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä