Kuokkalan kartano Jyväskylässä – historian havinaa persoonallisesti

Kuokkalan kartanossa Jyväskylässä tarjotaan arvokkaaseen kulttuuriympäristöön istuvia elämyksiä. Ravintolakokemus rakennetaan aidon rennolla ja persoonallisella otteella.

Julkaistu

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

Mikko Vähäniitty

Jyväskyläläisen Kuokkalan Kartanon historiaan mahtuu tarina jos toinenkin. Vuosina 1940–1967 moni kaupunkilainen näki ensimmäistä kertaa päivänvalon kartanon seinien sisällä, kun rakennus toimi synnytyssairaalana. Kartanossa on myös tehty akateemista vesistöjen tutkimusta, korjattu pienkoneita ja pidetty bänditreenejä. Nyt Kuokkalan kartano toimii ravintolana ja juhlatilana.

MN 2 24 Historian havinaa ja persoonallista otetta 2 Kun ruokalista vaihtuu puolentoista-kahden kuukauden välein, kesäsesonkia ei tarvitse miettiä kovin aikaisessa vaiheessa.

Kuokkalan kartano -ravintola avattiin syyskuussa 2021 keskellä korona-aikaa. Haasteellisesta avausajankohdasta huolimatta paikka on ehtinyt hurmata jo monet asiakkaat. ”Yksi pari on käynyt meillä syömässä ainakin 12 kertaa. He päätyivät sitten järjestämään häänsäkin meillä”, kertoo keittiömestari, ravintoloitsija Sami Sorvoja. Sorvoja hyppäsi mukaan maaliskuussa 2021, kun alettiin miettiä konseptia.

Paikallista pieteetillä

Sorvojalla on vahvasti sormensa pelissä, millaista ruokaa Kuokkalan kartanossa tarjotaan.”Tavoitteena on tehdä mahdollisimman hyvää, miljööseen sopivaa ruokaa.” Keittiössä se tarkoittaa käsityötä. Kaikki tehdään alusta asti itse. Lista on suppea, jotta laatu pystytään pitämään korkealla.

MN 2 24 Historian havinaa ja persoonallista otetta 3 Jugend-tyylinen Kuokkalan kartano valmistui 1904 Päijänteen rantamaisemiin. Rakennuksen on suunnitellut Wivi Lönn, jonka käsialaa on esimerkiksi Uusi ylioppilastalo Helsingissä. Kartano rakennettiin alun perin asuintaloksi. Myöhemmin rakennuksessa on toiminut muun muassa synnytyssairaala. Kartano pihapiireineen on Museoviraston suojelema.

”Lista vaihtuu noin puolentoista−kahden kuukauden välein. Jos kauteen sattuu tulemaan jotain hienoa, esimerkiksi talvella made, se otetaan kuitenkin mielellään listalle mukaan.” Laadun takaavat loistavat raaka-aineet. Niistä iso osa tulee Jyväskylän seudun lähi- ja pientuottajilta. Paikallisuudella on tärkeä osa Kuokkalan Kartanon konseptissa, se tuo asiakkaille aidosti lisäarvoa.

Yllätyksellisyyttä selusta turvattuna

Paikallisuus tuo myös yllätyksellisyyttä ja elämyksellisyyttä listalle. Paikallisilta tuottajilta pystyy ostamaan pienempiäkin eriä. Heiltä saa erikoisuuksia, joita voi olla muuten vaikea saada. ”Sovimme kaupat karitsan kateenkorvasta puolitoista vuotta etukäteen. Kasvattaja keräsi meille kaiken kateenkorvan siltä ajalta. Noin seitsemän kiloa riitti sitten neljäksi viikoksi.”

MN 2 24 Historian havinaa ja persoonallista otetta 4 Paikalliset ovat jo löytäneet hyvin ravintolan ja palvelut. Siinä on vielä tekemistä, että turistitkin löytävät sankoin joukoin paikalle. Sandra Lehtiniemi tarjoilee. Asiakkaina Marjo Turunen ja Satu Vesin (selin kameraan).

Osa lihoista tulee Puuppolasta Lehtolan Limousin-tilalta. Ravintola hyödyntää paljon myös paikallisia kalastajia, esimerkiksi made tulee talvella Keiteleestä. Mätikin tulee paikallisilta tuottajilta. ”Mutta Kalatukku E. Eriksson on korvaamaton apu paikkaamaan tavarantoimituksia, kun saanti on epävarmaa.”

MN 2 24 Historian havinaa ja persoonallista otetta 5 Kesä on Kuokkalan kartanolle ehdottoman tärkeä sesonki.

Kuokkalan kartanossa ollaan kautta linjan tyytyväisiä yhteistyöhön Kespron kanssa. ”Kalatukku E. Erikssonilla on hyvä palvelu. Siellä osataan kuunnella asiakasta, auttaa ja ehdottaa tarvittaessa erilaisia ratkaisuja. ”Myös toimitusajalla on iso merkitys.

MN 2 24 Historian havinaa ja persoonallista otetta 6 Mimmi Sihvonen työskentelee Kuokkalan Kartanossa.

”Tavara tulee meille samassa putkessa Kespron kuorman kanssa yöjakona. On iso juttu, kun aamulla lompsii kahdeksaksi töihin, täällä on kuorma jo odottamassa eikä tarvitse odotella.” Kuokkalan kartanossa varastotila on hyvin rajallinen. Sekin on ravintolalle iso etu, että kuorman saa joka päivä. Paikalliselle kontaktihenkilölle voi soittaa aina tarvittaessa.

Ravintolakulttuuria luomassa

Sorvojan kunnianhimoisena tavoitteena on rakentaa Jyväskylän seudulle uudenlaista ravintolakulttuuria. Toiveissa on, että kuka tahansa uskaltaa astua kartanon ovista sisään ja luottaa etukäteen listaa katsomatta, että aina on tarjolla jotain hyvää. ”Olisi kiva, että ravintolakulttuuri kehittyisi siihen suuntaan, että ei lähdetä syömään tiettyjä annoksia, vaan lähdetään tiettyyn ravintolaan.”

MN 2 24 Historian havinaa ja persoonallista otetta 7 Mosse Zaki valmistelee annoksia keittiössä.

Kun ravintola onnistuu luomaan ainutlaatuisen ravintolakokemuksen, kerran käyneet uskaltavat tulla uudestaan. Sorvoja onkin ylpeä siitä, että lähti Kuokkalan Kartanoon mukaan ja rohkeasti tekemään omaa juttua. ”Olen myös ylpeä ihmisistä, joiden kanssa teen töitä. He luottavat minuun, ja luottamus on molemminpuolista.”

Tavoitteena on, että makumuisto ja muistijälki kantavat kesään asti ja saavat asiakkaan palaamaan uudestaan ja uudestaan.

Ajat ovat olleet haastavia monista eri syistä. Kollegoille Sorvoja haluaa toivottaa tsemppiä. ”Ollaan sitkeitä.”

Lue, miten Kuokkalan kartano valmistautuu kesään: kespro.com

Muista myös some!

Seuraa Kuokkalan kartanoa Instagramissa @kuokkalankartano

MN 2 24 Historian havinaa ja persoonallista otetta 8 Näyttävä jugendrakennus sijaitsee kesään sopivasti Päijänteen järvimaisemissa, mutta lähellä Jyväskylän keskustaa. Paikan yli satavuotiaaseen historiaan mahtuu monta tarinaa, joista kolme vuotta pyörinyt ravintola on nyt uusin luku. Kuvassa Miia Sironen, Pekka Räisänen ja Sami Sorvoja.

Vaikuttava ravintolakokemus

  • Yllätyksellisyys ja elämyksellisyys pitää taata kaudesta tai yksittäisestä annoksesta riippumatta. Annoksessa kaiken täytyy maistua hyvältä ja palvella kokonaisuutta. Annoksessa ei saa olla mitään ylimääräistä tai päälle liimattua.
  • Asiakaskokemus on tärkeämpi kuin yksittäiset annokset. Vaikka kuuden ruokalajin menun miettimiseen on nähty valtavasti vaivaa, annoksia räätälöidään, jos asiakas niin haluaa.
  • Erikoisruokavaliot huo­mioidaan jo lähtökohtaisesti. Meillä kuuden ruokalajin menun saa ennakkoon tilattuna myös vegaanisena.
  • Vaikka puitteet olisivat arvokkaat, jokainen saa palvella omana itsenään. Tavoitteena on asiallisen lämminhenkinen ja rento palvelu.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä