Bocuse d’Or 2024 EM-kilpailu 19.-20.3. Norjan Trondheimissa
Kansainvälinen Bocuse d'Or -kilpailuorganisaatio on määritellyt 2024 Trondheimin EM-kisojen kilpailuannoksien pääraaka-aineiksi muun muassa skeri-turskan, kampasimpukat ja poron.
Julkaistu
Teksti
Bocuse d'Or Academy Finland ry
Kuvat
Bocuse d'Or Academy Finland ry, Santeri Stenvall
Bocuse d’Or on yksi maailman arvostetuimmista ja vaativimmista kokkikilpailuista, joka nostaa parhaat keittiökyvyt gastronomisen maailman tietoon. Pohjoismaat ovat menestyneet upeasti Bocuse d’Or loppukilpailuissa, vaikka himoittu palkintosija on vielä Suomelta saavuttamatta.
Kilpailukaudella 2024-2025 podium-paikkaa jahtaavat Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen assistenttinaan Kaisa Laanemäe ja valmentajanaan Kristian Vuojärvi. Joukkueen johtajana toimii Sasu Laukkonen.
Tälläkin kilpailukaudella Suomen joukkueen harjoittelumahdollisuudet ja kilpailuun osallistumisen mahdollistaa K-ryhmän keräämä laaja kumppaniverkosto.
Ota muistiin kisa-aikataulu!
Suomen kisa-aikataulu Trondheimissa 20.3.2024
- Klo 9.10 Suomen joukkue pääsee keittiöön valmistautumaan.
- Klo 11.10 Suomen suoritus alkaa.
- Klo 16.05 nousee lautastehtävä.
- Klo 16.40 nousee vatitehtävä.
- Klo 19.00 julkistetaan tulokset.
Seuraa live streamia
Klikkaa itsesi kisakatsomoon EM-kisan alkaessa: bocusedor.com/en/streaming
K-ryhmän kanssa Suomen Bocuse d’Or -menestyksen mahdollistavat Arla Pro, Hellmann's, HKScan ja Lantmännen Unibake Finland. Lisäksi kumppaneinamme ovat E.Ahlström, Hätälä, Famifarm-Järvikylä, Medanta, Metos, Moët & Chandon sekä Paulig PRO. Suomen osallistumisesta kansainvälisesti arvostettuun ja kovatasoiseen Bocuse d’Or -kilpailuun vastaa Bocuse d’Or Academy Finland ry.
Poroa ja Akvaviittia
Ensimmäinen kilpailuannos tehdään kahdelle lautaselle, jotka tarjoillaan samanaikaisesti. Joukkue valmistaa kaksi huippugastronomista annosta 14 hengelle, 4 tunnissa 55 minuutissa. Lautasilla esitellään tehtävän pääraaka-aineet poro ja Linie Aquavit.
Porosta on käytettävä kaksi sisäpaistia painoltaan 400–700 grammaa, sekä aikuisen poron kieltä noin 300-400 grammaa sekä poron potkaa 350 grammaa. Pääruoka-annoksen tulee olla lämmin ja siinä pitää käyttää ainakin poron reisipaistia. Sivulisäkkeenä toiselta lautaselta tarjoiltava annos voi olla kuuma, lämmin tai kylmä sekä annoksen tulee sisältää akvaviittia. Kieltä ja potkaa tulee käyttää vähintään yhdessä reseptissä ja akvaviittia tulee käyttää ainakin sivulisäkkeessä.
”Mukavat, mutta myös haasteelliset raaka-aineet. Meille suomalaisille porohan on tuttu ruokapöydässäkin, mutta näin ei kyllä ole kaikkien osallistujamaiden osalta. Poro on varmasti lähes suorastaan eksoottinen raaka-aine muutamallekin kisaajalle. Akvaviitti on nyt mitä se on. Suurin kysymys on se, että mikä linja tulee loppujen lopuksi toimimaan raaka-aineiden kanssa”, sanoo Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen.
Turskaa, kampasimpukkaa ja kapakalaa uniikilla tarjoiluvadilla
Kilpailuun osallistuvien 20 joukkueen tulee valmistaa toisessa tehtävässä annos, joka juhlii meren antimia. Annos esitellään tuomaristolle sille erityisesti suunnitellulta vadilta. Vadin on suunnitellut ja toteuttanut tiiviissä yhteistyössä joukkueen kanssa Kirsti Doukas ja Kristian Saarikorpi muotoilutoimisto ja kultasepänpaja Saarikorpi Design Oy:stä.
Skeri-turska, eli ”Vaellusturska” tulee Lofooteilta ja kampasimpukat Norjan Frøyan saarelta. Turska ja kampasimpukat tarjoillaan lämpimänä vadilla ja kuivattu turska tarjoillaan erikseen tehtävään muotoillussa astiassa, joka paljastetaan myöhemmin. Tehtävä on suoritettava viidessä ja puolessa tunnissa.
”Vadin pakolliset raaka-aineet skrei-turska sekä käsin sukelletut norjalaiset kampasimpukat ovat erittäin mielenkiintoisia. Molempien raaka-aineiden ominaispiirteisten makujen harmonisessa yhdistämisessä sekä korostamisessa piilee tehtävän haasteellisuus. Erikseen tarjottavassa lisäkkeessä käytettävä raaka-aine, kuivattu turska, luo myös omat mahdollisuutensa luovuuden toteuttamiselle”, Ismo Sipeläinen pohtii.
”Mielenkiintoiset ja hyvät raaka-aineet. Siinä mielessä voi ajatella, että meillä kävi tuuri, koska turska oli raaka- aineena jo karsintakisoissa”, kommentoi Bocuse d’Or 2021 -edustaja Mikko Kaukonen.
Kilpailujen makutuomaristo koostuu kilpailevien maiden edustajista. Suomen tuomarina toimii Tommi Tuominen. Kilpailuissa on lisäksi keittiötyöskentelyä arvioiva tuomaristo, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen. Euroopan kilpailuista 10 parasta pääsee edustamaan maataan Lyonissa tammikuussa 2025 järjestettävissä loppukilpailuissa.
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä