FODMAP-tietoa ravintoloille
Arviolta ainakin yksi kymmenestä ravintolassa kävijästä kärsii ärtyneen suolen oireyhtymästä. Kiusallinen vaiva saattaa rajoittaa elämää paljonkin ja siitä kärsivä jopa vältellä ravintolassa syömistä vatsanväänteiden pelossa. Kokosimme napakan tietopaketin
Julkaistu
Teksti
Verna Julkunen
Kuvat
Istock
Ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvien ilmavaivojen on todettu olevan yhteydessä ravinnon tiettyihin imeytymättömiin hiilihydraatteihin, jotka kulkeutuvat ohutsuolesta paksusuoleen.
Ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivät noudattavat yleensä FODMAP-ruokavaliota. Lyhenne tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Ne ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka kulkeutuvat ohutsuolesta paksusuoleen. Siellä suolibakteerit käyttävät niitä ravinnokseen, jolloin syntyy runsaasti suolikaasuja, jotka aiheuttavat ikäviä oireita, kuten turvotusta, vatsakipuja ja ilmavaivoja.
Oireita aiheuttavia hiilihydraatteja ovat etenkin muutaman sokeriyksikön kokoiset fruktaanit, raffinoosi ja monet sokerialkoholit (ksylitoli, laktitoli, sorbitoli, mannitoli jne.).
Näitä FODMAP-hiilihydraatteja on monissa kasvikunnan tuotteissa. Niiden täydellinen välttäminen ei ole mahdollista eikä tarpeellista, mutta niiden osuuden vähentäminen ruokavaliossa muutoksin lievittää useimpien ärtyvästä suolesta kärsivän oireita.
Perehdy ja suunnittele
Ravintoloissa voidaan tehdä paljonkin sen eteen, ettei FODMAP-ruokavaliota noudattava jätä ravintolaruokailua väliin sen vuoksi, ettei löydä itselleen sopivaa annosta.
Ensinnäkin henkilökunnan tulisi tietää perusperiaatteet ruokavaliosta ja mitä ruoka-aineita tulisi välttää. Sen lisäksi kannattaa esimerkiksi miettiä, voisiko erityisesti buffet-tarjoiluissa osa ruoka-aineista olla erillään ja asiakkaan itse lisättävissä annokseen. Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että mitä vähemmän pataruokia tai kastikkeita, sitä helpompaa FODMAP-ruokailijan on löytää sopivaa syötävää.
Yksi keino helpottaa FODMAP-ruokavaliota noudattavan ravintolaruokailua on lisätä nettisivuille ruokalistat ja annosten ainesosaluettelot, jolloin asiakas voi tarkistaa etukäteen, mitä annokset sisältävät. Esimerkiksi sipuli on ruoka-aine, jota käytetään hyvin paljon ravintolaruoissa, ja samalla aine, joka aiheuttaa monille vatsaoireita. Tämä kannattaa huomioida annoksen suunnittelussa ja pohtia, voisiko annoksen koostaa niin, että esimerkiksi sipulia sisältävä kastike on lisättävissä erikseen valmiiseen annokseen.
Vältettävät ruoka-aineet
- Viljatuotteet: ruis, vehnä ja ohra
- Hedelmistä ja vihanneksista omena, päärynä, luumu, aprikoosi, kirsikka, vesimeloni, kaalit, sipulikasvit, parsa ja artisokka
- Sienet
- Palkokasveista herneet ja pavut
- Makeiset ja tuotteet, joissa on ksylitolia, sorbitolia, mannitolia ja maltitolia
- Prebiootit, laktoosia eli maitosokeria sisältävät tuotteet
- Hunaja
Suositeltavat ruoka-aineet
- Riisi, kaura, peruna, hirssi, tattari, kvinoa ja speltti
- Kurkku, tomaatti, lehti- ym. salaattikasvit, paprika, porkkana, kesäkurpitsa, munakoiso, kurpitsa, vihreät pavut, kiinankaali
- Marjat, pois lukien mustaherukat
- Sitrushedelmät, kiivi, viinirypäleet, hunaja- ja cantaloupe-meloni
- Laktoosittomat maitotuotteet, kypsytetyt juustot
- Rasvat ja proteiinilähteet, kuten liha, kala, kananmunat ja äyriäiset
- Tofu ja tempeh
Mistä FODMAP:ssa on kyse?
Ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvät ilmavaivat ovat tutkimuksien mukaan yhteydessä tiettyihin imeytymättömiin hiilihydraatteihin, jotka kulkeutuvat ohutsuolesta paksusuoleen. Siellä suolibakteerit käyttävät niitä ravinnokseen, jolloin syntyy runsaasti suolikaasuja. Näitä hiilihydraatteja kutsutaan FODMAP-hiilihydraateiksi. Niitä on hyvin monissa kasvikunnan tuotteissa, eikä niiden täydellinen välttäminen ole mahdollista eikä tarpeellista. Niiden vähentäminen ruokavaliossa lievittää useimpien ärtyvästä suolesta kärsivän oireita.
Free From -julkaisu
Haluamme Kesprossa tukea omien asiakkaidemme osaamista ja lisätä tietoisuutta siitä, kuinka erityisruokavalioita noudattavien kuluttajien palvelemista voidaan tulevaisuudessa kehittää. Teimme yhteistyössä Keliakialiiton sekä Allergia- ja astmaliiton kanssa Free From -julkaisun, josta löydät viimeisimmän ja luotettavan tiedon erityisruokavalioasiakkaille tarkoitetuista Kespron valikoiman tuotteista. Kerromme julkaisussa myös, kuinka tuotteita onnistuneesti käytetään ja tarjotaan, reseptivinkkejä unohtamatta.
Lähteet:
- https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/artyvan-suolen-oireyhtyman-ruokavaliohoito/
- https://www.mehilainen.fi/hyvinvointi/ruokavalio/fodmap-ruokavalio
- englanninkielinen sivusto IBS:stä ja FODMAP-ruokavaliosta: https://www.monashfodmap.com/about-fodmap-and-ibs
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä