Parempaa pakkaamista, vähemmän hävikkiä

Keittiövälineitä valmistavan kotimaisen Fredmanin mukaan tarve kierrätettäville ja uusiutuvista raaka-aineista valmistettaville materiaaleille kasvaa jatkuvasti.

Julkaistu

Teksti

Pi Mäkilä

Kuvat

Fredman Group

Kaupallinen yhteistyö

Fredman Group

Foodservice-alalla asiakastyytyväisyys rakentuu usein maineen, asiakastyytyväisyyden, tarjottavan ruoan ja turvallisuuden varaan. Näin uskoo Fredman Groupin liiketoimintajohtaja Peter Nyman.

”Siksi myöskään ruokapakkauksista ja keittiössä käytettävistä materiaaleista ei kannata tinkiä. Ne ovat iso osa ruokaturvallisuutta”, Nyman huomauttaa.

Fredmanin valikoimaan kuuluu yli neljäsataa tuotetta lähes jokaisesta keittiöstä tutusta ElmuKelmusta suodatinpusseihin, ammattikeittiövälineisiin ja esimerkiksi take away -ratkaisuihin. Valtaosa Fredmanin tuotteista valmistetaan Rauman Lapissa sijaitsevalla tehtaalla.

”Monilla tuotteillamme on keskeinen rooli elintarvikkeiden säilyvyyden pidentämisessä ja näin ollen ruokahävikin vähentämisessä. Esimerkiksi ElmuKelmu ja muut säilytysratkaisut auttavat ruoan säilyvyydessä”, Nyman sanoo.

Fredmanin helppokäyttöiset PanSaver-astiasuojat säästävät keittiön tuotantokuluja, sillä ne auttavat vähentämään valmistushävikkiä.

”Kyseessä on melko yksinkertainen keksintö, joka tuo kuitenkin paljon hyötyä. Tuote suojaa vuokaa, joten ruoka ei tartu kiinni. Säästät jopa yhden annoksen per GN 1/1 vuoka. Tiskaamisessa kuluu vähemmän vettä, kun vuoassa on vähemmän rasvaa. Myös viemäritukokset vähenevät, kun ruokaa tai rasvaa ei joudu viemäriin. Toinen hyvä esimerkki on Comple-tuoteperhe. Ruoan tulee säilyä, maistua ja näyttää hyvältä, jo pakkauksessa. Kun tilattu ruoka saapuu asiakkaallesi lämpimänä tai sellaisena kuin olit suunnitellut, niin se ei päädy hävikkiin. Laadukkaat Comple-rasiat ja kuljetuslaatikot auttavat tässä”, Nyman huomauttaa.

MN 3 24 Premium Case Parempaa pakkaamista 3 Tuotteiden vakumointi pidentää niiden säilyvyyttä pakastettaessa.

Suunta kohti täysin hävikitöntä maailmaa

Hävikin vähentämistä tarvitaan, sillä Suomi aikoo puolittaa ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä. Jotta tavoitteeseen päästään, myös ravintola-alalla kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön.

”Esimerkiksi Fredmanilla edesautamme hävikinhallintaa ja sen vähentämistä omalla viestinnällämme. Kun tietoa on tarjolla riittävästi, hävikin vähentäminen on helpompaa.”

Nymanin mukaan suurin osa hävikistä on tarjoiluhävikkiä eli jo valmistettua ruokaa.

”30 prosenttia on lautastähdettä, ja jäljelle jäävä kymmenisen prosenttia hävikistä syntyy ruoan valmistuksen ja varastoinnin yhteydessä. Jotta hävikkiä voidaan vähentää eri osa-alueilla, tarvitaan tarkkaa suunnittelua ja reseptien optimointia. Raaka-ainehankinnat tehdään tämän suunnitelman mukaan. Suunnittelun avuksi tarvitaan laadukkaita materiaaleja. Tässä kohden me voimme astua kuvaan avuksi”, Nyman sanoo.

Nymanin mukaan laadun merkitystä ei kannata aliarvioida. Fredmanilla panostetaan aina mahdollisuuksien mukaan kotimaisiin raaka-aineisiin.

”Tällöin hiilijalanjälki jää pieneksi. Lisäksi tiedämme tarkalleen käytettyjen materiaalien alkuperän, ja kaikki tuotteemme ovat jäljitettävissä. Kun tämä puoli on kunnossa, voimme luvata, että tuotteet ovat elintarvikekelpoisia.”

MN 3 24 Premium Case Parempaa pakkaamista 4 Granulaateista lähtien Suomessa valmistettu ElmuKelmu auttaa ruoan säilyvyydessä.

Yhä useampi haluaa tietää raaka-aineen hiilijalanjäljen

Alkuperällä on muutenkin väliä, sillä yhä useampi haluaa tietää tuotteen alkuperän lisäksi tarkan hiilijalanjäljen.

”Esimerkiksi meidän ElmuKelmu tehdään granulaateista lähtien Suomessa. Lisäksi valikoimaamme kuuluu iso määrä sellupohjaisia kotimaisia tuotteita, jotka ovat kaikki kierrätettäviä”, Nyman mainitsee.

Fredmanin tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki yrityksen valmistamat tuotteet olisivat kierrätettäviä ja uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja.

”Panostamme muutenkin energiatehokkuuteen aina raaka-aineista lopputuotteisiin saakka. Muun muassa kaikki tuotannossa käytettävä sähkö on uusiutuvaa sähköä.”

Laadukkaiden, tehokkaiden ja samaan aikaan uusiutuvista raaka-aineista valmistettavien tuotteiden valmistaminen ei ole aina helppoa – etenkään, jos tuotteiden hinnan pitäisi pysyä nykyisellä tasolla.

”Muovi ja myös alumiini ovat haastavia materiaaleja, sillä niille on vaikeaa löytää samoilla ominaisuuksilla toimivaa korvaajaa uusiutuvista raaka-aineista. Uusien pakkausmateriaalien eteen tehdään tällä hetkellä paljon tutkimustyötä.”

Fredman-Pansaver-highres-3

Vinkkejä hävikin hallintaan

  • Säilytä oikein, käytä oikein. Säilyvyyden ­paranemisen kautta myös hävikki pienenee.
  • Annoskoot tuppaavat Suomessa olemaan liian suuria. Oikealla pakkausvalinnalla saat riittävän kokoisesta annoksesta houkuttelevan näköisen.
  • Mieti mahdollisuutta lautastarjoiluun. Näin pystyt itse määrittämään annoskoon, mikä osaltaan vähentää hävikkiä.
  • Ota pakastin tehokäyttöön ja hyödynnä pakastusrasiat, -pussit ja -vuoat elintarvikkeiden säilöntään.
  • Muista vakumointi, joka moninkertaistaa säilyvyyden pakastaessa.

MN 3 24 Premium Case Parempaa-pakkaamista 1 ”Moni Fredmanin tuotteista auttaa vähentämään hävikkiä, esimerkkinä ElmuKelmu”, sanoo Fredman Groupin liiketoimintajohtaja Peter Nyman.

Fredman Group

  • Fredman Group valmistaa kotikokeille ja ammattilaisille elintarviketurvallisia ja korkealaatuisia keittiövälineitä ja pakkausratkaisuja.
  • Perustettu: 1997
  • Liikevaihto: 27,7 miljoonaa (2023)
  • Työllistää lähes 80 henkilöä.
  • Toimii Espoossa ja Raumalla.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä