Innovaatiot lisäävät työvaatteen kestävyyttä
Kuudes sija viime kevään Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa avasi Suomen tien vuoden 2023 kokkikisan loppukilpailuun. Joukkueen vaatettaa uusista työvaatemateriaaleistaan tunnettu Medanta.
Julkaistu
Teksti
Kaupallinen yhteistyö: Medanta; Maarit Seeling
Kuvat
Medanta
Ammattimuotitalo Medanta on toiminut jo vuosia Suomen Bocuse d’Or -kisajoukkueen vaatevalmistajana ja vaatteiden huoltajana. Yhteistyö alkoi vuonna 2015, kun keittiömestari Pekka Terävä toimi huippukokkikilpailun Suomen joukkueen johtajana ja yhtenä kilpailun tuomareista.
”Suunnittelimme Pekan kanssa yhteistyössä hänelle julkisia esiintymisiä varten kokkitakin, jonka pystyi heittämään nopeasti pikkutakin alle siten, että näyttäisi kuin pikkutakin alla olisi vain valkoinen kauluspaita. Siitä se lähti”, Medantan toinen perustaja ja tuotantojohtaja Taina Steiner muistelee.
Keittiötyöhön suunnitellussa Medantan Chef-mallistossa on antimikrobinen käsittely, jonka ansiosta bakteerit eivät kasva ja lisäänny tekstiilin pinnalla. Antimikrobisista kankaista valmistetut työvaatteet ovat joustavia, ryhdikkäitä ja miellyttäviä käyttää.
Maailmankuulun Bocuse d’Or kilpailun tämänkertainen finaali järjestetään Ranskan Lyonissa 22.–23. tammikuuta. Palkintosijaa finaaleissa jahtaa Suomen Bocuse d’Or -edustaja Johan Kurkela assistenttinaan Aino Kasanen. Tiimin valmentajana toimii Kalle Tanner. K-ryhmän keräämä laaja kumppaniverkosto on taannut Suomen joukkueen harjoittelumahdollisuudet.
Tekstiili-insinööri Matteo Vallarsa ja luova johtaja Taina Steiner, takana suunnittelijat Helena Manninen ja Anssi Ruokokoski.
Materiaalien testaus vie aikaa
Taina Steinerin ja Anu Kivelän vuonna 2008 perustama Medanta on tehnyt lukuisia läpimurtoja uusien kangasmateriaalien kehittäjänä.
”Tutkiessamme vuonna 2008 terveydenhoitoalan vaatetusta havaitsimme, että vaatteet olivat aika epämukavia käyttää. Materiaalit eivät joustaneet. Maahantuomamme elastaania sisältävät työvaatteet eivät taas kestäneet laitospesuja. Niinpä innostuimme kehittämään omia materiaaleja ja malleja”, Steiner kertoo.
Vuodesta 2017 lähtien Medantan kumppanina on toiminut italialainen tekstiili-insinööri Matteo Vallarsa, jota luonnehditaan ”tekstiilialan edelläkävijäksi.” Vallarsan toimenkuvaan kuuluu uusien innovaatioiden ja kestävien tuotantotapojen etsiminen.
”Pelkästään uuden materiaalin työstäminen ideasta testattavaksi vie kuukausia. Sen jälkeen pitää vielä varmistaa, että materiaalit kestävät rankat laitospesut ja säilyttävät käyttömukavuutensa vuosien kovassa kulutuksessa”, Vallarsa muotoilee.
Medantan uusimpia työvaatemateriaaleja on SmartSport, jonka kehitystyö käynnistyi, kun Steiner ei ollut tyytyväinen hankkimiensa urheiluhousujen laatuun. Joustavat, mukavat ja pehmeät housut kutistuivat käyttökelvottomiksi muutaman laitospesun jälkeen.
”Ryhdyimme Matteon kanssa miettimään oikeita laatuja ja raaka-aineita, joilla materiaaliin saadaan ihana pehmeys ja joustavuus, mutta ennen kaikkea teollisen pesun kestävyys. Prosessi vei noin kaksi vuotta”, Steiner täsmentää.
Hyvä työvaate kestää vuosia
Keittiöiden ja ravintoloiden lisäksi tuhannet ammattilaiset sairaaloissa, terveyskeskuksissa, hoivakodeissa ja eläinlääkäriasemilla pukeutuvat Medantan työvaatteisiin.
”Edellytämme työvaatteidemme kestävän vähintään sata laitospesua. Tämä tarkoittaa, että vaate on käytössä kolmesta neljään vuotta. Tosin monet viisikin vuotta käytössä olleet ja monet pesut läpikäyneet työvaatteemme näyttävät edelleen kuin uusilta. Vaatteessa ei saa olla yksityiskohtia, joita ei pesulassa pystytä nopeasti käsittelemään. Esimerkiksi läppätaskut saattavat kiertyä rullalle. Jokainen yksityiskohta pitää miettiä tarkoin”, Steiner kuvailee.
Työvaate on Steinerin mielestä investointi työturvallisuuteen. Ristiriitaisena hän pitää, että vaikka ominaisuuksilta vaaditaan paljon, niin toisin kuin muotivaatteista, työpukimista ei kuitenkaan olla yhtä valmiita maksamaan.
”Eivät nämä meidän vaatteemme niin hinnakkaita ole, etteikö pienempikin yritys pystyisi niitä kustantamaan. Laatuun kannattaa panostaa, se on jo itsessään ekoteko. Laadukkaista materiaaleista tehty laadukas työvaate kestää pitkään.”
Hopeointi torppaa mikrobit
Ammattikeittiön haastavissa työskentelyolosuhteissa työvaatteilta vaaditaan kestävyyttä, turvallisuutta ja käyttömukavuutta. Joustavuutta ja käyttömukavuutta parantavien ominaisuuksien lisäksi Medantan työvaatteissa käyttämät tekstiilit pintakäsitellään hopealla, jonka antibakteeriset ominaisuudet on tunnettu jo tuhansia vuosia.
Antimikrobisen käsittelyn ansiosta Medantan työvaatteiden pinnat eivät tarjoa kasvualustaa mikrobeille. Hopeaionit myös estävät happea kuljettavien entsyymien toimintaa ja rikkiä sisältävien proteiinien ja pahanhajuisten bakteerien kasvua. Antibakteerisesti käsitelty potilasvaate voi jopa nopeuttaa haavojen paranemista.
Yhteistyössä
K-ryhmä on Bocuse d'Or -kilpailun ylpeä pääyhteistyökumppani Suomessa. Haluamme kehittää suomalaista ruokakulttuuria ja -matkailua Suomeen sekä lisätä suomalaista ruoanlaiton arvostusta ravintoloissa. Lisäksi haluamme nostaa ruokamaailman parissa työskentelevien ihmisten ylpeyttä omasta työstään – ja samalla lisätä ravintola-alan työpaikkojen haluttavuutta.
K-ryhmän kanssa Suomen Bocuse d’Or -menestyksen mahdollistavat Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmann's. Lisäksi kumppaneinamme ovat E.Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Famifarm-Järvikylä, Olvi, Santa Maria Finland sekä Medanta.
Suomen osallistumisesta kansainvälisesti arvostettuun ja kovatasoiseen Bocuse d’Or -kilpailuun vastaa Bocuse d’Or Academy Finland ry.
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä