Kohti muovittomia kartonkikuppeja

Huhtamäellä uskotaan vahvasti siihen, että muovittomien pakkausmateriaalien läpimurto on vain kulman takana. Vastuullisuus on olennainen osa pakkauksia valmistavan yrityksen arvoja.

Julkaistu

Teksti

Pi Mäkilä

Kuvat

Huhtamäki

Kaupallinen yhteistyö

Huhtamäki

Yhä useampi asiakas haluaa noutoruokansa muovittomasta rasiasta ja take away -kahvinsa muovittomasta kupista. Myös lainsäädäntö ohjaa kertakäyttöisten muovituotteiden vähentämistä kohti: esimerkiksi EU:n muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämistä koskevan niin sanotun SUP-direktiivin määrä on vähentää muoviroskan määrää.

Pakkauksia valmistavalle Huhtamäelle muovin vähentäminen on kuitenkin ollut jo pitkään arkipäivää.

”Vastuullisuusteema on tärkeä osa yrityksemme arvoja, ja olemme esimerkiksi sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Pakkausmateriaalien kerääminen, lajittelu ja kierrätys on yhteiskunnallinen haaste. Meidän tehtävänämme on toimia siten, että valitsemme sellaisia materiaaleja, jotka voidaan kierrättää aiempaa helpommin”, sanoo Huhtamäen tuotepäällikkö Inari Markkula.

Pakkausmateriaalien kerääminen, lajittelu ja kierrätys on yhteiskunnallinen haaste.

Markkula huomauttaa, että keskustelu pakkauksista typistyy usein siihen, että niiden ajatellaan olevan käytön jälkeen jätettä.

”Pakkauksilla on erittäin tärkeä rooli yhteiskunnassamme esimerkiksi ruoan säilyvyyden ja hygienian takaamisessa. Käytön jälkeen pakkaukset eivät suinkaan ole jätettä vaan kierrätyksen jälkeen arvokas raaka-aine teollisuudelle. Me pyrimme siihen, että kaikki meidän pakkauksemme ovat kierrätettäviä ja että ne myös kierrätetään”, hän sanoo.

Muovin osuus kutistuu

Huhtamäellä on pitkä kokemus vastuullisten pakkausten valmistamisesta. Kymmenissä eri maissa toimiva yritys valmistaa pakkauksia ravintola-alalle, elintarviketeollisuudelle ja kuluttajabrändeille. Suomessa yritys on keskittynyt etenkin erilaisten kuitupohjaisten pakkausten kehittämiseen, ja moni uusi raaka-aine on ensimmäisenä testattu juuri yrityksen tehtaalla Hämeenlinnassa.

”Esimerkiksi äskettäin Suomessa lanseeratussa L-Coat-ratkaisussa muovin määrää on vähennetty merkittävästi, ja kartongin osuus on vähintään 95 prosenttia. Kespro oli ensimmäisenä yrityksenä mukana pilotoimassa pikareita, joiden valmistuksessa pystyimme vähentämään muovin määrää 27–59 prosenttia, pikarityypistä riippuen. Tulokset näiden tuotteiden valmistuksessa ovat olleet todella lupaavia", sanoo Senior Manager NPD Timo Tiilikainen.

”Vaikka kuumakupeissamme on jo päästy siihen, että muovipinnoitteen määrää on voitu vähentää hyvin pieneen osaan, uskomme, että jo lähitulevaisuudessa perinteinen PE-muovipinnoite voidaan korvata vaihtoehtoisilla muovittomilla vaihtoehdoilla”, Tiilikainen jatkaa.

MN 4 24 Kohti muovittomia kartonkikuppeja 1 Joutsenmerkittyjen take away -juomille tarkoitettujen Coffee-to-Go-kuppien raaka-aineet vaihtuvat pian entistä ympäristöystävällisimpiin.

Tulevaisuus kuitupitoisissa materiaaleissa

Toistaiseksi täysin muovittoman kuumakupin kehityksen haasteena on ollut uusien materiaalien saumautuvuuden varmistaminen. Korkealaatuisen saumauksen tehtävänä on varmistaa, ettei kuuma juoma pääse vuotamaan läpi.

”Muovia on edelleen kalvona kartongin päällä, mutta sen osuus on nyt huomattavasti aiempaa pienempi. Tämän ratkaisun avulla pystymme takaamaan tuotteen käyttömukavuuden ja turvallisuuden. Kuppi toimii käytännössä aivan kuin ennenkin, ja se voidaan kierrättää”, Tiilikainen kertoo.

Kahvikuppien ohella on myös tarjolla kylmäjuomapikareja, joissa ulkopinnan muovi on kokonaan poistettu ja kosteussuoja saavutettu uudenlaisilla ratkaisuilla.

Kartonkikuppien lisäksi Huhtamäellä kehitetään kovaa vauhtia myös muita muovittomia tuotteita ja pakkausmateriaaleja.

Huhtamäki on ollut edelläkävijä myös pikarien muovikansien korvaamisessa muovatuilla kuitukansilla, joissa käytetään FSC-sertifioitua puukuitua pohjoismaisista metsistä.

”Jokaisen uuden materiaalin täytyy kuitenkin olla turvallinen ja läpäistävä perusteelliset tieteelliset testit ennen hyväksymistä. Lisäksi tuotteen täytyy olla toimiva. Haluamme myös, että kaikki uudet materiaalit parantavat tuotteiden kierrätettävyyttä”, Markkula muistuttaa.

MN 4 24 Kohti muovittomia kartonkikuppeja 3 Huhtamäki valmistaa Hämeenlinnan tehtaalla kuppeja asiakkaan omalla painatuksella. Painotuotteena kuppi on mainio viestintäväline, sillä kuppi pysyy käyttäjän kädessä jonkin aikaa ja sitä katsotaan juodessa useamman kerran.

Huhtamäki

  • Huhtamäki on globaali pakkausvalmistaja, joka toimii 37 maassa ja yhteensä 103 toimintapaikassa ympäri maailmaa.

  • Suomessa Huhtamäki tuottaa erilaisia pakkauksia Hämeenlinnassa sijaitsevassa tuotantolaitoksessa. Hämeenlinnassa valmistettavien tuotteiden hiilijalanjälki pysyy pienenä myös siksi, että tuotteiden raaka-aineet saadaan läheltä pohjoismaisista sertifioiduista metsistä.

  • Työllistää yli 200 työntekijää Pohjoismaissa.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä