Laadukkain vessapaperi onkin nyt myös vastuullisinta
Kespron blogissa Julia Laaksonen: ”Ravintola- ja matkailupalvelujen tuottamaan hiilijalanjälkeen vaikuttaa myös vessapaperin valittu laatutaso, joka ei aiheena ehkä aikaisemmin ole noussut esille vastuullisuuskeskustelussa.”
Julkaistu
Teksti
Julia Laaksonen
Blogi on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä.
Yhä vastuullisempaan liiketoimintaan tähtäävien foodservice- sekä majoitus- ja matkailualan yritysten on aika kiinnittää huomiota myös saniteettipalvelujensa vastuullisuuteen. Ravintola- ja matkailupalvelujen tuottamaan hiilijalanjälkeen vaikuttaa myös vessapaperin valittu laatutaso, joka ei aiheena ehkä aikaisemmin ole noussut esille vastuullisuuskeskustelussa.
Metsä Groupiin kuuluva Metsä Tissue selvitti yhteistyössä AFRYn kanssa kahdeksalla Euroopan tehtaallaan vessapaperin hiilijalanjäljen ja mitkä ovat Metsä Tissuen valmistamien ensikuituisten ja kierrätyskuituisten wc-paperien hiilijalanjälkien erot. Yllättäen selvisi, että ensikuidusta valmistetulla ja ominaisuuksiltaan laadukkaammalla vessapaperirullalla on kierrätyskuituista rullaa viidenneksen alhaisempi hiilijalanjälki.
Selvityksen tulos on merkittävä, sillä lähes kauttaaltaan kierrätyskuitutuotteet mielletään usein paremmaksi vaihtoehdoksi ympäristön kannalta. Näin ei kuitenkaan ole hygienia- ja ruokakontaktikäyttöön suunniteltujen tuotteiden osalta. Suurimmat hiilijalanjälkien erot tulevat kierrätyskuitutuotteen puhdistamiseen tarvittavasta energian- ja vedenkäytöstä, jotta se soveltuisi hygienia- ja ruokakontaktikäyttöön. Tehokas puhdistus vie resursseja, kun taas ensikuitu on luonnostaan hygieniakäyttöön sopiva raaka-aine.
Keskiverto eurooppalaisen vuosittaisesta hiilijalanjäljestä 0,27 % aiheutuu vessapaperin käytöstä - vuodessa vessapaperia kuluu noin 12,8 kg. Määrä voi vaikuttaa pieneltä, mutta lähitulevaisuudessa sen suhteellinen osuus kasvaa yhä suuremmaksi muun elämästä aiheutuvien hiilijalanjälkiosuuksien laskiessa. Vessapaperin kulutusta taas on vaikeahkoa vähentää. Jos WC-käynnit hoidetaan laadultaan miellyttävämmillä ensikuitutuotteilla, hiilijalanjälkeä syntyy vähemmän kuin kierrätyskuituisia tuotteita käyttämällä.
Vaikka nyt esitelty selvitys vaikuttaa takaiskulta kierrätysmateriaalien hyödynnettävyyden suhteen, ei se sitä kuitenkaan ole. Jokaiselle kuitutyypille on olemassa käyttöä, esimerkiksi kierrätyskuitua voidaan käyttää vastuullisesti muissa kuin hygienia- ja ruokakontaktikäyttöön tarkoitetuissa sovellutuksissa – esimerkkinä kuljetuspahvipakkaukset.
Julia Laaksonen
Marketing Manager
Metsä Tissue
Kirjoittaja työskentelee Metsä Tissuen hygieniatuotteiden markkinoinnissa. Metsä Tissuella on tuotantoa viidessä maassa kahdeksalla pehmopaperitehtaalla. Tällä hetkellä reilu puolet raaka-aineesta on ensikuitua, kuten Lambi-brändin tuotteet.
Hiilijalanjälkiselvityksessä käytettiin EU:n PEFCR (Product Environmental Footprint Category Rules) laskusääntöjä raakapaperituotannon lämmityspotentiaalin (GWP = Global warming potential) laskemiseksi. Tuotelaskennat tehtiin ISO 14067:2018 standardin mukaan AFRYn toimesta Metsä Tissuen tehtaiden toimittamien tietojen pohjalta. Laskentaa ei ole verifioitu kolmannen osapuolen toimesta. Selvitys luettavissa: https://mb.cision.com/Main/16046/3475331/1512257.pdf
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä