Luonnonvoimaa ravintolabisnekseen

Holistisessa ravintolakokemuksessa luonnon voi tuoda ravintolassa mihin tahansa: ruokaan, raaka-aineeseen, kattaukseen tai muuhun miljööseen. Elämykseen vaikuttaa niin lautaselta löytyvä ketunleipä kuin pöytäkoristeena olevat männynoksat.

Julkaistu

Kuvat

Kespro

Luonto täydentämään holistista ruokailukokemusta

Holistisella ruokailukokemuksella tarkoitetaan sitä, että ravintolassa on laadukkaan ruoan ja hyvän palvelun lisäksi elämyksellisyyttä luovia yksityiskohtia, tarinoita ja ainutlaatuisuutta. Holismin arkimääritelmän mukaan kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Holistinen ruokailukokemus on inhimillisen kokemisen kokonaisuus: kaikki se minkä asiakas ravintolassa näkee, haistaa, maistaa, tuntee ja kuulee.

Kun tarkasteltu kokonaisuus on ensin paloiteltu osiin, tavoitellusta kokemuksesta voidaan viilata osa kerrallaan kokonaisvaltainen wau-elämys. Tähän suomalainen luonto tarjoaa niin ravintolalle kuin asiakkaalle pohjattoman inspiroitumisen lähteen. Tässä esimerkkejä ja inspiraatiota siihen, miten suomalaista luontoa voi hyödyntää ravintolaliiketoiminnassa.

Vinkki!

Holistisessa ravintolakokemuksessa luonnon voi yhdistää lähes mihin tahansa ruokaan tai raaka-aineeseen. Paistettu meriantura sai seurakseen haudutettua nokkosta ja mesiangervolla maustettua valkoviinikastiketta.

menu-lehti 4-2022 elämysspesialisti puna-antura 0122 Eriksson Meriantura 400-500 g, kasvatettu, n. 6 kg


Juomasuositus

Weingut Steinmühle Riesling Osthofener Rheinhesen, Saksa, 16,90 plo

Aromikas ja kehittynyt riesling on oiva valinta annokselle, jossa paistetun kalan seurana on paljon yrttejä. Viinin yrttisyys sekä runsas hapokkuus tasapainottaa annosta hienosti.

Villi kortti

Puhtaista luonnonantimista villiyrtit tai villivihannekset ovat yllättävä lisä ruoka-annoksissa, joissa muuten on käytetty tuttuja raaka-aineita. Kevät on villivihannesten sesonkia, mutta pitkään vihreinä pysyvien ja myöhään kukkivien kasvien keruuaika jatkuu myös syksyllä.

Villiyrttejä voi säilöä kuivaamalla, pakastamalla tai uuttamalla. Käytettäviä kasvien osia ovat kasvista ja vuodenajasta riippuen nuoret versot, lehdet, kukat, varret, juuret, silmut, neulaset, kerkät ja siemenet. Syksy on hyvää aikaa kerätä juuria ja katajanmarjoja. Talvella havupuiden neulasia voi kerätä maanomistajan luvalla.

Mikäli ravintolakeittiössä käytetään suoraan luonnosta kerättyjä kasveja, sieniä tai marjoja, niiden on oltava varmasti tunnistettuja.

Miten luonnon raaka-aineita voi hyödyntää osana menua?

Ketunleipä

Ketunleipä soveltuu erinomaisesti salaattiin, lihatartarin päälle tai raparperin seuraksi.

Maahuumala

Maahumala on voimakkaan makuinen ja sitä voi käyttää timjamin ja rosmariinin tavoin. Kukat käyvät annosten koristeluun.

Kuusenkerkkä

Kuusenkerkät sopivat salaatteihin, siirapin mausteeksi ja pikkelöintiin. Pitkään vihreänä säilyviä kuusenkerkkiä voi pakastaa keväällä.

Mesiangervo

Voimakkaan makuinen mesiangervo sopii mausteeksi kermapohjaisiin ruokiin tai alkoholien maustamiseen.

Saksankirveli

Saksankirvelillä voi maustaa esimerkiksi vaaleiden kalojen kastikkeita.

Nokkonen

Yksi tutuimmista villiyrteistämme on nokkonen, jonka voimakasarominen maku syvenee voissa hauduttamalla.

Hyödynnä raaka-aineita kokonaisvaltaisesti

Koivu on näyttävä suomalainen materiaali, jota voi hyödyntää ravintolassa esimerkiksi sisustuselementtinä ja ruokalistojen visuaalisessa ilmeessä. Koivun tuohen irrottaminen ja sen kerääminen on aina tehtävä maanomistajan luvalla.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä