Maria Markus: "Olut kuuluu pikkujouluihin"
Se on täällä taas, pikkujoulujen taika-aika, jolloin ammattiroolit jätetään narikkaan ja viihdytään yhdessä ilman titteleitä. Pidetään hauskaa, ammennetaan piristystä pitkään syksyyn ja kippistellään yhdessäolon kunniaksi.
Julkaistu
Teksti
Maria Markus
Olut on mitä mainioin pikkujoulujuoma. Se on alkoholipitoisuudeltaan mieto, suunmyötäinen seurustelujuoma, jonka siemailu pitkänkin illan mittaan harvoin johtaa ylilyönteihin. Nykyinen olutvalikoima on niin laaja ja monipuolinen, että sopiva olut löytyy lähes joka makuun.
Marjaisat hapanoluet ja hedelmäiset NEIPA-oluet maistuvat useimmiten heillekin, jotka eivät olutta muuten juo, varsinkin sopivien naposteltavien, kuten vaikkapa juustococktailpalojen kanssa tai raikkaana aperitiivina.
Jos minun pitäisi valita yksi olut jouluiseen pitopöytään, se olisi tumma lager-olut.
Perinteiset joulunajan tuhdimmat oluet ovat tietysti oma lukunsa ja sopivat pikkujouluihinkin. Talvea varten on perinteisesti tehty runsaampia, maltaisempia oluita, ja ne ovat ”liukuneet” jouluoluiksi. Joissakin jouluoluissa on mausteisuutta, kuten neilikkaa, kanelia ja muita joulumausteita, mutta ei välttämättä. Esimerkiksi saksalaiset bock-oluet, belgialaistyyliset vahvat ale-oluet sekä savuoluet maistuvat joulunakin, samoin ikioma perinneoluemme sahti.
Tummien ja täyteläisten jouluisten oluiden kera voi tarjoilla vaikkapa lihaisia ruokia tai voimakkaita juustoja. Täyteläisiä oluita tarjoillessa kannattaa pitää mielessä, että mitä tummempi olut, sen lämpimämpänä se kannattaa nautiskella, jotta vivahteikkaat aromit pääsevät kunnolla esiin. Ota siis tummat oluet huoneenlämpöön hyvissä ajoin, puoli tuntia ennen tarjoilua.
Jos minun pitäisi valita yksi oluttyyli jouluiseen pitopöytään, se olisi tumma lager-olut. Sen lempeä makumaailma sointuu yhteen monenlaisten jouluun kuuluvien ruokien kanssa savulohesta laatikoihin ja joululimpusta kinkkuun. Parhaimmillaan joulupöydän olutvalikoimaan kuuluisi kuitenkin vaalea ja kevyt olut, vaikkapa vehnäolut, alkupalojen ja kalojen kanssa.
Illallisen myötä siirryttäisiin tuhdimpiin ja maltaisempiin makuihin – vaikkapa karamellisiin ipoihin. Kaiken kruunaisi makea ja vahva porter tai barley wine suklaakonvehtien tai suklaisen kakun kanssa. Olutta ei tarvitse kaataa isoihin tuoppeihin, vaan lasinvalinnassa luovuus on plussaa. Esimerkiksi jälkkärioluen voi tarjoilla vaikkapa konjakkilasista.
Olut on yhdistänyt ihmisiä vuosisatojen ajan. Se on kulttuurinen ja sosiaalinen ilmiö, joka ylittää kieli-, luokka- ja muut rajat ja antaa meille syyn kokoontua. Cheers ilolle, yhdessäololle ja pikkujouluille. Nautitaan oluesta ja ennen kaikkea toistemme seurasta!
Maria Markus
Kirjoittaja on olutsommelier ja toimittaja
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä