Muovilinjaus osana kestävää kehitystä

Muovi säilöö, suojaa ja vähentää hävikkiä, mutta joutuessaan luontoon ja vesistöihin se aiheuttaa merkittäviä ongelmia.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

AdobeStock

Kespro hakee jatkuvasti yhdessä tavarantoimittajien kanssa uusia malleja helposti kierrätettävien tai uudelleen käytettävien pakkausten sekä kiertotaloustuotteiden saamiseksi valikoimiimme.

Kespron tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki omien brändituotteidemme pakkaukset ovat kierrätettäviä, uudelleen käytettäviä tai biohajoavia. Lisäksi tavoitteenamme on vähentää muovin määrää omien brändituotteidemme pakkauksissa 20 % vuoden 2025 loppuun mennessä.


SUP-direktiivin hyödyt

SUP-direktiivin myötä Kesprossa on vähennetty muovin käyttöä yli 200 tonnia vuodessa. Take away -myynnin kasvun myötä noutopakkauksissa on esimerkiksi siirrytty vastuullisiin ratkaisuihin kuten uusiutuvat sekä kompostoituvat materiaaleihin. Myös muovin kierrättäminen on merkittävässä roolissa. Esimerkiksi meristä talteen kerätty muovi on yksi mahdollisuus ympäristön muoviongelman ratkaisussa.

Puupohjaiset raaka-aineet tulevat korvaamaan fossiilista muovia

Trendinä on, että puupohjaiset raaka-aineet tulevat korvaamaan fossiilista muovia. Tästä muodostuu vastuullisuusnäkökulmasta katsottuna positiivinen kierre: raaka-aineet ja valmistus siirtyvät enemmän lähialueille, lyhyemmät kuljetusmatkat pienentävät hiilijalanjälkeä ja lyhyempi toimitusaika palvelee koko ketjua.

Hyvä esimerkki vastuullisesta ratkaisusta ovat Menu Puukuituaterimet. Ne valmistetaan puunjalostuksen sivuvirroista, raaka-aineet ovat kotimaisia ja aterimien tuotanto on Suomessa. Puukuituaterimet kestävät konepesun, joten tuotteiden uudelleenkäyttömahdollisuus on merkittävä parannus verrattuna vanhoihin, kertakäyttöisiin muoviaterimiin.

Kesprossa on vähennetty muovin käyttöä yli 200 tonnia vuodessa.

Mikä muuttui?

  • Muoviaterimet: puu- ja puupohjaiset biokomposiittiaterimet
  • Muovipillit: paperipillit
  • Muoviset sekoitustikut: puiset sekoitustikut
  • Muovilla päällystetyt lautaset: uusiutuvista kuitumateriaaleista valmistetut lautaset
  • Vaahdotetusta polystyreenistä valmistetut rasiat: bagassi- ja kartonkirasiat
  • Oxo-muovista valmistetut tuotteet: 100 % biohajoavasta materiaalista valmistetut tuotteet

Jätelaki uudistui

Mitä uudistuminen tarkoittaa ravintoloille?

Suomen uusi jätelaki vastaa EU:n jätedirektiivin tiukentuneisiin vaatimuksiin ja vauhdittaa kierrätystä. Ravintoloissa ja foodservice-alalla sen keskeisinä tavoitteina on vähentää jätteen määrää ja lisätä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Tämä sisältää myös ruokahävikin vähentämisen.

Merkittävimpiä muutoksia ravintoloille on tarve alkaa lajitella entistä laajemmin eri jätejakeita ja velvollisuus pitää kirjaa toiminnassa syntyvän elintarvikejätteen määrästä ja käsittelystä. Ensisijaisesti käyttämättä jääneet elintarvikkeet tulee kuitenkin lahjoittaa elintarvikekäyttöön. Ravintoloille muutos tarkoittaa lisätöitä. Jos jätteen määrä ylittää tietyn määrän viikossa, ravintolalla on velvollisuus lajitella ne. Esimerkiksi biojätettä ei saa tällöin laittaa enää sekajätteisiin.


Tiesitkö?

70 % pakkausjätteestä tulee kierrättää vuoteen 2035 mennessä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä