Kespron Pientuottajakonsepti kasvoi isoksi

Kesprolla on jo laaja valikoima pientuottajien tuotteita ja lähiruokaa. Kattausta kehitetään edelleen yhdessä asiakkaiden kanssa.

Julkaistu

Teksti

Matti Välimäki

Kuvat

Roope Permanto

Lähiruoka, paikallisuus ja pientuottajien tuotteet ovat isoja trendejä kuluttajien keskuudessa. Myös Kesprossa huomattiin nelisen vuotta sitten, että ammattikeittiöillä oli tarve saada paikallisia ja pientuottajien tuotteita valikoimiin.

”Ryhdyimme luomaan Pientuottajakonseptia. Tänään valikoimissa on jo reilusti yli 1 000 tuotetta ja tuottajia 175”, Kespron tuotepäällikkö Etta Tuokkola kertoo.

Mukana on esimerkiksi myllyjä, juustoloita, jäätelötehtaita, hillo- ja mehuvalmistajia, liha- ja kalataloja sekä runsaasti pienpanimoita. Valikoimia lisätään koko ajan asiakastarpeiden mukaan.

”Toiveita voi esittää omalle asiakasvastaavalle tai vaikkapa tukussa asioidessa, josta ne välitetään minulle. Jokainen pyyntö tutkitaan. Olen yhteydessä tuottajaan ja varmistan muun muassa, että elintarviketurvallisuuteen liittyvät asiat ovat kunnossa ja logistiikka saadaan toimimaan järkevästi ja tehokkaasti”, Tuokkola kertoo.

Myös tarinat ovat tärkeitä. Ne auttavat tekemään tarjoilutilanteesta entistä elämyksellisemmän.

Usein tuottajaa helpottaa se, että hän voi toimittaa tuotteet yhteen paikkaan eikä niitä tarvitse kuljetella asiakkaille ympäri maata. Myös ympäristö kiittää.

”Ravintoloitsijoiden kannalta on kätevää, että he saavat pientuottajien tuotteita keskitetysti ja ympäristöystävällisesti yhdellä kuljetuksella. Tuotteiden etsimiseen ja tilaamiseen usealta eri taholta ei tarvitse käyttää aikaa eikä minimitoimitusmääristä tarvitse huolehtia. Lisäksi tuotteet ovat taatusti tutkittuja ja turvallisia, ja ne kulkevat lämpötilahallituilla kuljetuksilla.”

Myös tarinat ovat tärkeitä. Ne auttavat tekemään tarjoilutilanteesta entistä elämyksellisemmän.

”Asiakkaita kiinnostaa esimerkiksi se, minkälaiselta tilalta tuotteet ovat peräisin, kuka lautasella olevan kalan on pyytänyt tai minkälaisten vaiheiden jälkeen pienpanimo-olut on syntynyt ja mistä sen nimi juontaa juurensa.”

Yhteistyöstä on pyritty tekemään mahdollisimman helppoa, jotta uusia tuottajia saadaan ketterästi Kespron rattaille.

”Haluamme tukea omalta osaltamme paikallisia tuottajia ympäri maata ja lisätä näin maakuntien elinvoimaisuutta. Suomesta löytyy valtavasti erinomaista elintarvikeosaamista sekä innovatiivisia ja perinteitä kunnioittavia tuotteita”, Tuokkola sanoo.

Lappi kohtaa Napolin Rovaniemellä

Tomaattikastiketta, mozzarellaa, oreganoa, chiliä, oliiviöljyä, basilikaa – ja porosalamia.

Rovaniemeläisen, Kauppayhtiö-ravintolassa sijaitsevan, Pure Pizzan listalla on pizza nimeltä Reindeer Salami. Sen porosalami tulee Kespron pohjoisimmalta tavarantoimittajalta, pieneltä lihanjalostusyritys NorDeli Oy:ltä. Yritys sijaitsee Näätämössä, aivan Norjan rajalla.

”Reindeer Salamissa aito napolilainen pizza kohtaa Lapin”, yrittäjä Antti Kuha kuvailee.

Kyseessä on yksi ravintolan suosituimmista pizzoista.

”Lapissa on ehdottoman tärkeää, että pystymme tarjoamaan paikallisia makuja ja raaka-aineita. Useimmat turistit haluavat maistaa poroa. Pizza tarjoaa siihen hyvän mahdollisuuden, ja hintakin on houkutteleva verrattuna perinteisiin ravintoloiden poroannoksiin.”

Reindeer Salami kuuluu Kespron Rovaniemen tukun valikoimaan.

”Meidän kannaltamme on tosi kätevää, että saamme sen yhdessä muiden tuotteiden kanssa suoraan ovellemme. Yhteistyö Kespron kanssa sujuu muutenkin hienosti. Aina kun saan uusia ideoita, miten voisin kehittää liiketoimintaa, siellä lähdetään innokkaasti hommaan mukaan”, Kuha kertoo.

Pientuottajien tuotteita myös kauempaa

Puumalassa sijaitsevan Sahanlahti Resortin ruokatarjonta keskittyy pientuottajien tuotteiden ja lähiruoan ympärille. Se on yhdessä kolmen muun eteläsavolaisen yrityksen kanssa mukana myös Saimaa Gastronomy -verkostossa, joka valittiin syksyllä Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi.

Emäntä Jaana Kuivalainen kertoo, että Sahanlahdella tarjoillaan muun muassa Pielisen savusärki -säilykettä – tuotetta, jonka myötä puheet särjestä roskakalana saa unohtaa – sekä Peltolan blue -sinihomejuustoa, Kuivalaisen sanoin ”sinihomeiden aatelia”.

Saimaan rannalla siemaillaan myös pohjoiskarjalalaisen Kontiomehun mustaherukan lehdistä valmistettua Lehtikuohua ja tehdään ahvenanmaalaisesta omenamehusta omaa kombuchaa.

”Kespron avulla saamme kätevästi myös hieman kauempana sijaitsevien pientuottajien tuotteita”, Kuivalainen sanoo.

Kespro auttaa pientuottajia kasvamaan

ISS Ravintolapalveluiden tuotepäällikkö Terhi Paldan kertoo, että ketju on ottanut Kesprolta henkilöstöravintoloidensa valikoimiin jo toistasataa pientuottajien tuotetta.

”Toimimme ympäri maata. Haluamme tuoda jokaisella alueella esiin sen omia paikallisia pientuottajia. Tärkeää on myös, että tuotteiden avulla voi luoda elämyksiä ja yllätyksiä, vau-kokemuksia.”

Paldan kertoo esittävänsä usein toivomuksia, joihin Kespro on pystynyt vastaamaan hyvin.

”Nyt toivoisin, että alkuperäislajikkeet säilyvät, mutta niiden ohella Suomessa alettaisiin viljellä uusia terveysvaikutteisia juureksia, kuten inkivääriä ja kurkumaa. Näin saisimme uudenlaista makutwistiä perinneruokiimme.”

Paldan korostaa, että Kespro on myös logistisesti vastuullinen valinta.

”Kuljetukset hoituvat keskitetysti, asiakkaan kannalta vaivattomasti ja mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä.”

”Konseptinsa avulla Kespro myös auttaa pientuottajia kasvamaan suuriksi”, Paldan miettii.

Lapland Hotels tarjoaa Lapin ruokaa taipaleiden takaa

Lapland Hotels -ketjulla on muun muassa kahdeksantoista hotelliravintolaa, joista pohjoisin on Kilpisjärvellä ja eteläisin Helsingin Bulevardilla.

Keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kuvailee, että ravintoloiden keskeinen idea ovat Lapin luonnon hienot raaka-aineet ja mystisetkin maut: pohjoiset marjat, kalat, riekko ja poro.

”Mutta kun vaikkapa Rovaniemeltä on matkaa Enontekiölle reilut 400 kilometriä, niin lähiruoka-termi ei ole ehkä aina ihan luonteva”, Mäntykangas sanoo nauraen.

Lapland Hotelsin valikoimissa on rajallisesti tuotteita, jotka olisivat suoraan Kespron tukun valikoimissa. Mutta sitä tärkeämpää on muu logistinen yhteistyö.

”Kuljetukset Oulun varastostamme eri toimipisteisiimme ympäri maata hoituvat paljolti Kespron kuljetusten yhteydessä, tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Kespro tekee tällä tavalla tärkeää työtä Lapin ruoan puolesta.”

Pohjois-Karjalan puolesta

Polkka Oy tarjoaa Pohjois-Karjalassa julkisella sektorilla ateria- ja puhtauspalveluja. Se hoitaa Joensuussa koulujen ja päiväkotien, Lieksassa Siun Soten yksiköiden sekä Liperissä Honkalampi-keskuksen ateriapalvelut. Yhtiö vastaa Joensuussa ja Liperissä myös kotipalveluaterioiden toimituksesta.

Yhtiön strategiaan on kirjattu tavoitteeksi lisätä lähiruoan käyttöä.

”Haluamme tukea pohjoiskarjalaista yrittäjyyttä ja lisätä alueen elinvoimaisuutta”, palvelusuunnittelija Sinikka Pussinen kertoo.

Yritys hankkii Kespron kautta muun muassa paikallisten leipomoiden, Porokylän leipomon ja Pielispakarin, tuotteita sekä Viherkasteen yrttejä, salaatteja ja tuoretuotteita.

”Kummastakin tuoteryhmästä on tullut hyvää palautetta. Porokylällä on muun muassa laaja gluteenittomien tuotteiden valikoima, lisäksi heidän yksittäispakattu mustikkakukkonsa sopii erinomaisesti kotipalvelumme tarpeisiin. Menu-tuotemerkeissä on myös lähituottajiemme tuotteita, esimerkiksi Pielispakarin ohravatruska.”

”Etsimme koko ajan aktiivisesti uusia lähiruokatuotteita. Kesprolla on laaja tuotevalikoima. He ovat valmiita kehittämään sitä edelleen ja kuuntelevat toiveitamme”, Pussinen sanoo.

Storyn asiakkaat haluavat lähiruokaa

Helsingin kauppahallin, Kampin kauppakeskuksen sekä Pasilan Triplan Story-ravintoloissa syödään marttilalaisen Kyheröisen kanalan ulkona tepastelevien kanojen munia.

”Löysimme tuotteen Kespron avulla. Halusimme panostaa tässäkin valinnassamme lähiruokaan sekä vastuulliseen tuotantoon”, yrittäjä Markus Hurskainen kertoo.

Kananmunalla on Storyn aamiaistuotteessa suuri rooli. Ravintoloiden yhteiseltä aamiaislistalta löytyy kolme erilaista Eggs Benedict -annosta sekä kolme omelettia.

”Trendi on selkeä. Asiakkaat haluavat lähiruokaa ja pientuottajien tuotteita”, Hurskainen korostaa.

Pientuottajayhteistyön edut

  • tarjoaa mahdollisuuden edistää alueellista ruokatuotantoa
  • antaa tilaisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä
  • antaa tuotteille kasvot ja tarjoaa niille tarinat
  • tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä ja mahdollistaa yhteyden suoraan tuottajaan
  • lisää valinnanvapautta

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä