Tulevaisuuden taitajat
Taitaja-kilpailussa nuoret keittiöammattilaiset ottavat ensimmäisen askeleen kohti kokkikisoja. Koko ala hyötyy työntekijöistä, jotka ovat käyneet kisaprosessin läpi.
Julkaistu
Teksti
Kaupallinen yhteistyö: Fredman / Jenni Kleemola
Kuvat
Mika Stenroos, Sataedu, Skills Finland
Kaikki tietävät Vuoden Kokki -kilpailun – mutta entä Taitaja-kilpailun? Taitaja on ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, jota on järjestetty yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista useissa eri sarjoissa, joista yksi on kokkiopiskelijoille.
”Kokkikisoja on eri tasoja, ja tämä on ensimmäinen steppi”, sanoo keittiömestari Ville Parkkinen, joka toimii Fredmanin ammattikeittiöille ja ravintoloille kehitettyjen digitaalisten ratkaisujen parissa.
Fredman on Suomen Bocuse d’Or -teamin sponsori ja edustusjoukkueen harjoittelun mahdollistaja. Sen lisäksi Fredman haluaa tukea myös tulevaisuuden keittiöammattilaisia ja siksi onkin mukana myös Taitajan yhteistyökumppanina toista vuotta.
Parkkinen toimi yhtenä kokkikilpailun makutuomarina toukokuussa Porissa järjestetyssä Taitaja2022-tapahtumassa. Hän kertoo tuomareiden olleen sitä mieltä, että kilpailun tulevien kokkien taso nousee vuosi vuodelta.
”Oppilaitokset, jotka ovat olleet mukana useampana vuotena oppivat, mihin tuomarit kiinnittävät huomiota ja miten kisoihin valmistaudutaan. Oppilaitosten välillä huomaa erot siinä, annetaanko opiskelijoille aikaa harjoitella vai valmistaudutaanko kisoihin muun sivussa”, Parkkinen sanoo.
Tulevat kokit kilpailivat pareina. Finaalissa he muun muassa valmistivat kolmen ruokalajin menun sekä suorittivat muita ruoanvalmistus- ja teoriatehtäviä.
Koko ala hyötyy työntekijöistä, jotka ovat käyneet kisaprosessin läpi.
Ville Sarkkinen, Fredman
Taitaja-kisat käytiin Porissa toukokuussa.
Hyvä tiimi, sitkeä treeni
Voitto meni tänä vuonna Saku Karstilalle ja Lauri Tiilikaiselle, jotka opiskelivat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa. He toteavat, että voiton takana oli hyvä perusosaaminen, toimiva tiimi, sitkeä harjoittelu ja yrittäjähenkisyys.
”Kilpailusta ja harjoitteluprosessista oli paljon hyötyä ammatilliseen kehittymiseen. Suunnittelu, työn organisointi, ajoitus, tiimin vahvuudet ja ammattialan ymmärrys paranivat.”
Oppia tarttui muun muassa erityisruokavalioista, annosten koosta, esillepanosta ja pakkaamisesta.
”Myös esiintymistaito ja ruokalistakieli kehittyivät, kun menukortit piti kirjoittaa ja annokset esitellä tuomareille suomeksi ja englanniksi.”
Tapahtumassa syntyi myös yhteyksiä ammattilaisiin ja alan tuleviin työntekijöihin eri puolilta Suomea. Lehtori Riitta Palho kertoo, että Gradiassa on ravintola-alalla pitkät perinteet kilpailutoiminnassa.
”Oppilaitoksessa panostetaan pedagogiikassa klassiseen gastronomiaan. Kun finalistit selvisivät ja kilpailutehtävät julistettiin, aloitettiin määrätietoinen harjoittelu.”
Opiskelijat treenasivat menua opetuskeittiössä useamman kerran valmentajiensa Palhon ja Timo Rasinahon kanssa. Yllätystehtäviä varten mietittiin, mitä ne voisivat olla ja tehtiin pieniä harjoitteita. Palho näkee, että oppilaitokselle menestys tuo laatua ja vaikuttavuutta; tuleville kokeille taas lisää ammattiylpeyttä ja halua oppia asioita lisää.
”Se tuo uskoa ja itsetuntemusta omiin kykyihin ja alalla menestymiseen. Työnantajille menestys kertoo alalla opiskelevan motivaatiosta ja ammattitaidosta.”
Ville Parkkinen toimi Taitaja 2022 -kokkikilpailun makutuomarina.
Kilpailu valmentaa arkeen
Ville Parkkinen kehuu, että voittajakaksikko tarjosi tasaisen hyvän suorituksen. Voitto kertoi motivoituneisuudesta.
”Kaverit jaksoivat pusertaa neljä päivää, olivat treenanneet kovaa ja eri skenaarioita. Kokonaisuus oli hyvä, ja se näkyi voittajien pisteissä.”
Parkkinen toivoo, että Taitaja-kilpailu tunnettaisiin ravintola-alalla nykyistä paremmin. Vaikka puhutaan vasta nuorista, uraansa aloittavista kokeista, kannattaisi työnantajien melkein riidellä kisassa pärjänneistä osaajista.
”Koko ala hyötyy työntekijöistä, jotka ovat käyneet kisaprosessin läpi. Voitit tai et, kilpaileminen on aina hyvästä. Siellä treenataan kurinalaisuutta, jämptiyttä, ennakoimista, paniikkitilanteita ja eri skenaarioita. Kilpailu valmentaa tosi hyvin arkeen, jossa tilanteet aina muuttuvat.”
Fredman Group
- Suomalainen perheyritys.
- Yritys sai alkunsa vuonna 1997, mutta sillä on vahvat, vuoteen 1937 ulottuvat satakuntalaiset juuret.
- Yritys valmistaa kotikokeille ja ammattilaisille keittiötuotteita ruoanvalmistukseen, säilytykseen, kuljetukseen ja puhdistamiseen.
- Yli 60 % tuotteista valmistetaan omalla hiilineutraalilla tehtaalla Raumalla.
- Fredmanin digitaalinen omavalvonnan palvelu Chefstein® auttaa ammattikeittiöitä mm. tehostamaan toimintaansa ja vähentämään hävikkiä.
Yhteistyössä
K-ryhmä on Bocuse d'Or -kilpailun ylpeä pääyhteistyökumppani Suomessa. Haluamme kehittää suomalaista ruokakulttuuria ja -matkailua Suomeen sekä lisätä suomalaista ruoanlaiton arvostusta ravintoloissa. Lisäksi haluamme nostaa ruokamaailman parissa työskentelevien ihmisten ylpeyttä omasta työstään – ja samalla lisätä ravintola-alan työpaikkojen haluttavuutta.
K-ryhmän kanssa Suomen Bocuse d’Or -menestyksen mahdollistavat Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmann's. Lisäksi kumppaneinamme ovat E.Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Famifarm-Järvikylä, Olvi, Santa Maria Finland sekä Medanta.
Suomen osallistumisesta kansainvälisesti arvostettuun ja kovatasoiseen Bocuse d’Or -kilpailuun vastaa Bocuse d’Or Academy Finland ry.
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä