Anniskelun arvonlisäveron alentamiseen on aihetta
Alkoholin arvonlisäveron alentaminen 24 prosentista 14 prosenttiin lisäisi kotimaisten tuotteiden kulutusta noin 172 miljoonalla eurolla.
Julkaistu
Luonnonvarakeskus Luke selvitti tuoreessa tutkimuksessaan, millaisia seurauksia anniskelun arvolisäveron alentamisella olisi horeca-alalle ja koko kansantaloudelle.
– Alkoholijuomien hinta laskisi ALV-kannan alentamisen myötä kahdeksan prosenttia. Veron siirtyessä kokonaisuudessa hintoihin vaikutukset kansantaloudessa olisivat kerrannaisvaikutuksineen yhteensä lähes 300 miljoonaa euroa, Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi toteaa.
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi muistuttaa, että kesällä 2010 toteutettu ravintolaruoan arvonlisäveron alentaminen siirtyi lähes 80-prosenttisesti suoraan hintoihin, MaRan jäsenyrityksissä vielä paremminkin.
– Uskon, että vähintään samaan tulokseen päästäisiin nytkin, jos anniskelun arvonlisäveroa alennetaan.
EU:n tiukin verotus
Arvonlisäveron alentamiseen on aihetta, sillä anniskelun verotus on Suomessa ankarinta koko EU-alueella. Timo Lappi uskoo anniskelun alamäen jatkuvan, jos verotukseen ei puututa. Hän muistuttaa, että alennetullakin arvonlisäverolla ravintolassa nautittu olutpullo tuottaa valtiolle 42 senttiä enemmän kuin kaupasta ostettu pullo.
– Arvonlisäveron alentamisesta hyötyisi ravintola-alan lisäksi koko horeca-ala; matkailu, huvipuistot, kylpylät, festarit… Anniskelu on isossa roolissa ihan kaikissa alan palveluissa, eikä ole kenenkään etu, että tuotteet ovat liian kalliita. Hintojen laskeminen piristäisi myös kotimaan matkailua ja loisi työpaikkoja, Lappi arvioi.
Tutkimuksen mukaan arvonlisäveron alentamisen laskennallinen työpaikkavaikutus olisi noin 2400 henkilöä.
– Luku ei tarkoita sinänsä 2400 uutta työpaikkaa, mutta alennus turvaisi olennaisesti työpaikkojen säilymistä ja antaisi mahdollisuuksia kasvattaa yritystoimintaa alalla, Jyrki Niemi täsmentää.
Anniskelu alkoholin jakelukanavana
- Anniskelu on työllisyyttä, verotuloja ja valvottua alkoholin myyntiä.
- Anniskeluravintolat työllistävät Suomessa 57 000 työllistä, mikä on 63 prosenttia kaikista alkoholiin liittyviä työpaikoista.
- Anniskelumyynti tuottaa kolme kertaa enemmän verotuloja alkoholiannosta kohti kuin alkoholin vähittäismyynti.
- Anniskelun kautta myyty alkoholi kulutetaan valvotuissa olosuhteissa.
- Anniskelumyynti aiheuttaa vähemmän alkoholin yhteiskunnallisiin haittoihin liittyviä kustannuksia.
Ravintola-anniskelun arvonlisäverokannan alentamisen vaikutukset toimialalle ja kerrannaisvaikutukset kansantaloudelle -tutkimus (Xavier Irz, Marja Knuuttila, Eero Vatanen, Jyrki Niemi)
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä