Ravintolaruokailun arvonlisävero säilyy ennallaan

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1. syyskuuta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Ravintolaruokailun arvonlisävero pysyy kuitenkin ennallaan

Julkaistu

Teksti

Eeva Ylitalo

Kuvat

iStock

  1. Uutta 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan sellaisiin tavaroihin, palveluihin, laskuihin ja ostoihin, joissa käytetään yleistä arvonlisäverokantaa. Näiden nykyinen verokanta on 24 prosenttia. Korotus nostaa esimerkiksi anniskelun arvonlisäveron 25,5 prosenttiin. Ravintolaruokailun arvonlisävero, pois lukien alkoholijuomat, pysyy nykyisessään eli 14 prosentissa.

  2. Syyskuun alussa voimaan tullut uusi arvonlisäverokanta koskee myös ennen syyskuuta tehtyjä sopimuksia ja tarjouksia, jos tavara toimitetaan tai palvelu suoritetaan vasta veromuutoksen jälkeen. Ratkaisevaa on toimituksen tai suorituksen ajankohta. Jos tavara tai palvelu on maksettu ennakkoon ennen korotusta, sovelletaan vanhaa 24 prosentin verokantaa.

  3. Arvonlisäverokannan muuttuminen vaikuttaa esimerkiksi moniin yrityksen käytössä oleviin järjestelmiin, sopimuksiin ja laskupohjiin. Muutokset kannattaa selvittää ajoissa ja huo­mioida niiden vaikutukset. Myös menuja, tarjouspohjia ja muuta materiaalia joudutaan veromuutoksen myötä uusimaan.

  4. Arvonlisäveron korotus vaikuttaa myös hinnoitteluun. Yrittäjän kannattaa miettiä, voiko korotetun arvonlisäveron siirtää suoraan kuluttajahintaan ja miten se vaikuttaa myyntiin. Kuluttajahinnan pitäminen ennallaan on pois yrittäjän katteesta.

  5. MaRan mukaan yleisen arvonlisäverokannan korotus vaikuttaa erittäin kielteisesti etenkin anniskelupainotteisiin ravintoloihin ja heikentää ruokaravintolakulttuurin kehittymistä. Korotus kohdistuu ravintolapalveluissa työhön ja yrittämiseen. Toimialan yritykset ovat jo valmiiksi heikossa taloudellisessa tilanteessa koronarajoitusten ja Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien seuraamusten jäljiltä. Hotelli- ja ravintola-alan yrityksillä on myös suurin konkurssiriski kaikista toimialoista.

Lähde: MaRa, Vero.fi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä