Vinkit toimivaan buffetiin

Hyvässä kunnossa oleva buffet houkuttelee, lisää myyntiä ja tekee satunnaisistakin kävijöistä vakioasiakkaita.

Julkaistu

Teksti

Niina Mälkiä

Kuvat

Shutterstock

Vaikka ruoka tulisi lounasravintolaan, liikenneasemalle tai salaattivaunuun lämmitystä tai esillepanoa vaille valmiina, se kaipaa huomiota tarjolla ollessaan. Buffetin ulkonäköä täytyy kohentaa, astioita täydentää ja lämpötiloja tarkkailla.

Osa asiakkaista tekee ruokailu- ja ostopäätöksen vasta kurkistettuaan salaattivaunuun ja lämpöastioihin. Muutamassa sekunnissa hän arvioi ruuan laadun ja päättää kannattaako ruuasta maksaa. Jos kastikkeessa on kuori ja perunasoseen pinta kuivettunut, asiakas päätyy helposti jatkamaan matkaa – ostettuaan ehkä kupillisen kahvia.

Buffet- ja lounaspöytien huoltamisessa pienet asiat ratkaisevat. Kokosimme joitakin vinkkejä, joiden avulla tarjolle asetetut ruuat on helppo pitää houkuttelevina ja hyvälaatuisina.

Valitse

  • Ruuat asiakasvirran mukaan
  • Nopeaan kiertoon: pastasalaatit, majoneesipohjaiset salaatit, perunasose, kermaiset kastikkeet ja ruskeakastike, kypsät lihat, pihvit ja pyörykät, annoskalat
  • Hitaampiin tunteihin: vihersalaatit, kvinoa- ja tabboulehsalaatit, tomaattipohjaiset kastikkeet, kuorrutetut ruuat, laatikot, kiusaukset, keitot ja padat.
  • Kysy lisää Kespron henkilökunnalta!

Varmista

  • Onko ruokaa tarjolla asiakasmäärään nähden sopivasti?
  • Pitäisikö tyhjät tai lähes tyhjät astiat viedä keittiöön?
  • Onko ruokien ulkonäköä tarpeen kohentaa?
  • Onko jokaisella ruokalajilla omat ottimet?
  • Ovatko ottimien varret puhtaat?
  • Kaipaavatko pöytäpinnat pyyhkimistä?
  • Onko asiakkaille riittävästi lautasia, aterimia ja lautasliinoja?

Muista tarkistaa, että kuuma pysyy kuumana ja kylmä kylmänä.

Katse ottimiin

Ottimen varsi lipsahtaa herkästi GN-vuokaan. Seuraava asiakas nappaa tahmaisen ottimen sormineen ruuan joukosta – tai käyttää viereisen astian ottimia, jolloin kasvisruuassa onkin pari palaa lihaa. Tahmainen varsi suttaa puolestaan sormet ja pistää sotkun kiertämään pitkin buffaa. Otinvahinkojen ennaltaehkäiseminen voi joskus tuntua lähes mahdottomalta, mutta aina kannattaa yrittää. Vaihda ottimet mahdollisimman usein, järjestä niille paikka tarjoiluastian vierestä, merkitse se hyvin ruuan nimellä. Ja testaa itse ottimien ja astioiden yhteispeli.

Sekoita ja pöyhi

Kuivakka muusi, käpertynyt pasta ja kuorelli-nen kastike ovat jo hävikkiä. Sekoittamalla säännöllisesti ruoka pysyy hyvälaatuisena pidempään. Vihersalaattikin näyttää raikkaammalta, kun sen pöyhii välillä ilmavammaksi.

Valitse annospala

Pieni valmis annospala on helppo nostaa lautaselle. Esimerkiksi valmiiksi paloitellut fileet ja annoskalat kohentavat merkittävästi buffetpöydän siisteyttä. Samalla ne nopeut-tavat asiakkaiden virtaa linjastoruokailussa.

Täydennä ja tiivistä

Kiireisinä aamiais- ja lounastunteina tarvitaan henkilökuntaa täydentämään tarjoiluastioita, siistimään pintoja ja tarkkailemaan ottimien kuntoa. Kun lounasaika hiljenee mutta ruokaa on edelleen tarjolla, jonkun on syytä pitää pöytää edelleen silmällä. Hiljaisempina tunteina ei aina ole tarjolla kaikkia lounaan ruokalajeja. Tarjottavien esillepanoa kannattaa silloin tiivistää. Pieni ja runsaanoloinen buffet houkuttaa enemmän kuin iso pöytä, jossa on vajaita tai tyhjiä tarjoiluastioita.

Katso myös

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä