Inspiraatiota valmentamalla johtamiseen
Jaksaminen ja motivaatio nousevat usein keskusteluun Kespro Foodstereissa horeca-asiakkaiden kanssa. Pyysimme siksi Keskolla työskentelevän valmentaja Henna Hyttisen kertomaan, miten valmentava esihenkilötyö voisi parantaa hyvinvointia ravintola-alalla.
Julkaistu
Teksti
Kespro
Kuvat
Kespro
1. Mikä ihmeen valmentava esihenkilötyö?
Valmentava esihenkilötyö on johtamistapa, joka korostaa esihenkilön roolia valmentajana ja tukijana työntekijöiden kehityksessä ja menestyksessä. Tämä lähestymistapa ei rajoitu pelkästään ohjeiden ja määräysten antamiseen, vaan pyrkii auttamaan työntekijöitä saavuttamaan omat tavoitteensa, kehittämään taitojaan ja kasvamaan ammatillisesti. Näin mahdollistetaan tiimin onnistuminen ja hyödynnetään työntekijöiden vahvuuksia. Hyvinvoivan työyhteisön fiilis heijastuu positiivisesti aina asiakaskokemukseen ja liikevaihtoon asti.
2. Palautteen voima
Palautteen antaminen on tiimin toiminnassa merkittävää, ja sen vastaanottamiseen vaikuttaa koko tiimin asenne. Jos esihenkilön on vaikea ottaa itse palautetta vastaan, se voi heijastua myös tiimin omiin palautteenantokäytäntöihin ja henkilö saattaa vältellä palautteen antamista. Kuinka itse suhtaudut palautteeseen? Huomaatko onnistumiset? On tärkeää olla avoin ja rakentava palautteen vastaanottaja ja antaa palaute oikea-aikaisesti. Kaiken palautteen on tarkoitus tukea kehittymistä.
3. Turvassa työpaikalla
Mitä paremmin tiimissä voidaan, sitä rohkeammin uskalletaan olla eri mieltä. Ongelmien tai virheiden korjaaminen ei ole ylitsepääsemätöntä, eikä siihen kannata suhtautua liian vakavasti. Virheitä tapahtuu joka tapauksessa, joten luodaan prosessi niiden korjaamiseksi. Hyvin hoidettu virhe voi kääntyä eduksi ja auttaa estämään samat virheet tulevaisuudessa. Tämä kaikki liittyy psykologiseen turvallisuuteen, joka mahdollistaa virheistä oppimisen.
4. Kissa pysyvästi pöydälle
Avoin, jatkuva dialogi ihmisten kesken on välttämätöntä, sillä kukaan meistä ei toistaiseksi lue ajatuksia. Viestinnän äänenpaino ratkaisee monesti viestin sisäistämisen, mutta myös fiiliksen. Yhtä lailla kuin puhumisen, myös kuuntelemisen taitoa voi opetella: olemalla läsnä ja omat heikkoudet tiedostamalla. Harvoin viisaus asuu yhdessä päässä. Jakamalla tietoa ymmärrys lisääntyy koko porukassa.
5. Alkuun valmentavan johtamisen tiellä
Esihenkilöroolissa on hyvä pysähtyä miettimään, millaisilla silmälaseilla näkee itsensä, entä tiimin? Kohdistaako valokeilan itseensä vai työntekijöihin? Mikä esihenkilötyössä motivoi? Vaativat ajat edellyttävät parempaa johtamista. Myös esihenkilö itse on siihen oikeutettu. On hyvä muistaa, että ei ole oman jaksamisensa kanssa yksin, vertaistukea on saatavilla.
+ Hennan kirjavinkit valmentavasta johtajuudesta kiinnostuneille
- Dan Soback: valmentava johtajuus
- Sanna Kallankari: Muutoksen johtaminen arjessa
- Soili Poijula: Resilienssi
- Saari: Aki Hintsa – Voittamisen anatomia
- Daniel Kahneman: Ajattelu, nopeasti ja hitaasti (Thinking, Fast and Slow)
- Åhman & Gustafsberg: Tilannetaju –päätä paremmin
- Ahola & Furman: Reteaming-valmennus
- Ristikangas & Grühnbaum: Valmentava esimies – Onnistumista palvelevat positiot
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä