Juomavinkki: Crémant – hinta-laatusuhteeltaan lyömätön kuohuviini
Crémant on raikas ja monipuolinen kuohuviini, jossa hinta ja laatu kohtaavat.
Julkaistu
Teksti
Asko Mäntymäki/Kespro
Kuvat
Hartwall
Kaupallinen yhteistyö
Hartwall
Crémant-kuohuviinien suosio kasvaa Suomessa. Viiniharrastajille crémantit ovat toki olleet tuttuja jo pidempään, mutta monelle tämä Ranskasta, Luxemburgista ja nykyään myös Saksasta tuleva kuohuviinityyli voi olla uudempi juttu.
”Monilla on tällä hetkellä raha hieman tiukemmassa, joten vaihtoehtoiset tuotteet kiinnostavat. Jos on aiemmin juonut samppanjaa, nyt on matalampi kynnys tarttua crémantiin. Niistä löytyy paljon hyviä tuotteita kilpailukykyiseen hintaan”, Hartwallin wine ambassador Asko Mäntymäki kertoo.
Hyvän hinta-laatusuhteen lisäksi suomalaisia kiinnostaa crémant-kuohuviineissä niiden hapokas makumaailma. ”Suomalaiset tykkäävät raikkaista ja hapokkaista viineistä, jotka tehdään viileämmässä ilmastossa, kuten Ranskassa ja Saksassa. Samppanjan ohella juuri crémantit ovat niitä kuohuviinejä, joissa happoja on reilummin.”
Elegantti crémant syntyy samppanjamenetelmällä
Samppanja onkin kelpo verrokki crémantille, sillä molemmat kuohujuomat valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä eli samppanjamenetelmällä.
Viini käy ensin terästankissa, jonka jälkeen se pullotetaan, joukkoon lisätään samppanjahiivaa, ja lopuksi pullo suljetaan metallikorkilla. Tämän jälkeen pullot pannaan kellariin kypsymään vähintään yhdeksäksi kuukaudeksi. Kypsymisen aikana pulloja käännellään, ja kun kypsymisaika on täynnä, pullo nostetaan jyrkempään kulmaan, jolloin hiivasakka valuu pullonkaulaan. Sitten kaula jäädytetään, ja kun korkki avataan, paine työntää sakan ulos. Viinin joukkoon lisätään tilkka rypälemehua, jonka avulla saadaan crémantiin haluttu makeusaste. Yleensä crémanteissa on sokeria noin 10 grammaa per litra.
”Crémantissa käytettävissä rypäleissä on yleensä pohjoisemman ilmaston ansiosta enemmän happoa kuin espanjalaisissa ja italialaisissa rypäleissä. Sokeri ei maistu crémantissa niin vahvasti”, Mäntymäki kertoo. Hän luonnehtii crémantia tyyliltään elegantiksi, raikkaaksi ja suoraviivaiseksi. ”Olen sanonut leikkisästi, että crémant on köyhän miehen samppanja.”
Crémant sopii erinomaisesti loppuvuoden juhlakauteen
Samppanjan tavoin crémant sopii miltei joka tilanteeseen. Mäntymäki suosittelee crémantia esimerkiksi aperitiiviksi, seurustelujuomaksi ja sellaisenaan nautittavaksi. Crémantit ovat myös erinomaisia ruokajuomia. Parhaita makupareja niille ovat erilaiset kala- ja äyriäisruoat, kuten vaikkapa raikas, kalaisa salaatti tai saaristolaishenkinen katkarapuleipä. ”Skagenissa on usein majoneesia, jonka rasvaisuus kaipaa happoa parikseen. Siksi raikkaan hapokas crémant sopii katkarapuleivän seuraksi todella hyvin”, Mäntymäki kertoo.
”Crémant on loistava vaihtoehto perinteisille kuohuviineille. Samppanjaan verrattuna hinta on järkevä ja kilpailukykyinen sekä makumaailma raikas. Crémant on myös mielenkiintoinen vaihtoehto tutuille proseccoille ja cavoille.”
Dopff Cuvée Julien, Ranska, AOC Cremant d’Alsace
Luonnehdinta: Kuiva, raikas, päärynäinen, appelsiinin kuorta, kevyt kermaisuus, sitrushedelmäinen, mineraalinen ja hennon kukkainen.
Ruokasuositus: Aperitiivi, kalaterriini, savulohi
Dopff Cremant d’Alsace valmistetaan hyvin tarkasti valikoiduista, sadon alussa käsin poimituista rypäleistä. Pinot Blanc tuo viinille hienon eleganssin ja Auxerrois ryhtiä ja täyteläisyyttä, yhdessä ne tekevät vivahteikkaan viinin nauttimiseen sekää ruoan pariin.
Alexis Lichine Crémant de Bordeaux Brut Rosé, Ranska, AOP Crémant de Bordeaux
Alexis Lichine Crémant de Bordeaux Brut Rosé
Luonnehdinta: Erittäin kuiva, hapokas, persikkainen, vadelmainen, metsämarjainen, kevyen raparperinen, hennon mausteinen
Ruokasuositus: aperitiiviksi, salaattien, dippien, graavilohen ja vuohenjuuston kanssa.
Bordeauxin perinteistä poiketen tähän viiniin rypäleet poimitaan käsin korkean laadun varmistamiseksi. Ryhdikäs ja hedelmäinen crémant valmistetaan perinteisellä menetelmällä, jossa ensimmäinen käyminen tapahtuu matalassa lämpötilassa viinin raikkauden ja puhtaiden aromien säilyttämiseksi. Toinen käyminen kestää 11 kuukautta, jonka aikana pienet terhakkaat kuplat integroituvat viiniin luoden pehmeän moussen. Lyhyt kuorikontakti tuo viiniin vaaleanpunaisen värin. Kypsytyspotentiaali 3-4 vuotta.
Sauvion Crémant de Loire Brut, Ranska, AOP Cremant de Loire
Luonnehdinta: Kuiva, hapokas, ryhdikkäät kuplat, omenainen, persikkainen, hunajaa, hennon mausteinen.
Ruokasuositus: Aperitiiviksi, juhlajuomana, merenelävien ja juustojen kanssa
Perinteisellä menetelmällä Chenin Blanc-, Cabernet Franc,- ja Chardonnay-rypäleistä valmistettu kuohuviini Angersin, Saumurin ja Toursin viinitarhoilta Loiren laaksosta. Viini on kypsynyt vähintään 15 kuukautta hiivasakan päällä. Mousse on täyteläinen ja vaahtoava, siinä on kypsiä persikan ja valkoisen hedelmäisiä makuja, joita seuraa virkistävä jälkimaku.
Patriarche Crémant Bourgogne Brut, Ranska, AOC Cremant de Bourgogne
Patriarche Crémant Bourgogne Brut
Luonnehdinta: Kuiva, tasapainoinen, tuore, raikas kuivattuja keltaisia hedelmiä
Ruokasuositus: aperitiivi, alkuruuat, äyriäiset, kasvisruuat, kana, kalkkuna
Raikas ja hedelmäinen kuohuviini, jossa on herkullinen limen ja sitruunan maku. Elegantti, moniulotteinen ja hienostunut perinteisellä menetelmällä tehty kuohuviini.
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä