Mikä ravintola-alalla on parasta?
Menu-lehti kysyi sitä alan nuorilta ammattilaisilta. He nauttivat työn monipuolisuudesta, luovuudesta ja käsillä tekemisestä.
Julkaistu
Teksti
Eeva Ylitalo
Kuvat
iStock, Toni Eskelinen, Pihla Liukkonen/Kontrastia
Vaihtelevuus ja luovuus
On mahtava tunne, kun asiakas reagoi hyvään ruokaan ja palveluun hymyllä.
Keittiön vuoropäällikkö Joona Holm, Gustav Kitchen & Bar, Rovaniemi
”Ravintola-alalla on monia hyviä puolia, ensimmäiseksi nousee mieleen työn luovuus ja vaihtelevuus. Päivittäin eteen tulee uusia tilanteita, ja myös ruokalistan vaihtuminen parin kuukauden välein tuo vaihtelua työhön. Työ on hyvin monipuolista, ja tässä voi tehdä asioita käsillä. Ei tarvitse olla koko ajan paikallaan.
Ala on tiivis, ja tuttuja löytyy ympäri Suomea, menipä pohjoiseen tai etelään. Myös asiakkaiden kohtaaminen antaa paljon. On mahtava tunne, kun asiakas reagoi hyvään ruokaan ja palveluun hymyllä.
Myös työyhteisö on tärkeä, se auttaa jaksamaan pitkiä päiviä. Keittiön ja salin on pelattava yhteen. Työtä jaksaa tehdä paremmin, kun töissä on hauskaa ja työyhteisö buustaa porukkaa jaksamaan.
Työkulttuuri alalla on ehkä muuttumaan päin. Ennen olit kova tyyppi, jos jaksoit tehdä pitkää päivää. Nykyisin arvostetaan vähän hillitympää tuntimäärää ja sitä, että tunnit ja palkkaus ovat oikeassa suhteessa kohdillaan.
Olen ollut tällä alalla aktiivisesti nyt viisi vuotta, jos opiskeluajan töitä ei lasketa mukaan. Olen kiertänyt Pohjois-Suomen sesonkipaikkoja ja työskennellyt esimerkiksi Oulussa. Viimeiset kolme vuotta olen ollut täällä Gustavissa Rovaniemellä.”
Selkeät urapolut
Tuntuu hyvältä, kun voi pelastaa ihmiset hyvän ruoan pariin.
Henna Nousuniemi, Friends & Brgs
”Alalla on palkitsevaa, että se pystyy tarjoamaan työtä myös nuorille työntekijöille. Ravintola-ala on hyvä paikka tulla vähemmälläkin kokemuksella ja opetella työelämää, sillä hyvä asenne ratkaisee enemmän kuin kokemus. Olen saanut myös itse olla oppimassa aikoinaan sekä sen jälkeen opettaa monia alalle tulevia.
Minulle hektisyys on se juttu. Tykkään siitä, että töissä tapahtuu paljon. Tärkeää on myös se, että saa tehdä töitä hyvän ruoan parissa. Tuntuu hyvältä, kun voi pelastaa ihmiset hyvän ruoan pariin ja auttaa heitä huomaamaan, mitä hyvä ruoka on. Muokkaamme omalta osaltamme ruokakulttuuria. Työssä on hyvää myös sen monipuolisuus. Töitä voi tehdä niin keittiössä kuin salin puolella, ja urapolkuja on monia.
Tulin itse alalle ylioppilaskirjoitusten jälkeen, ja olen tehnyt näitä töitä siitä asti. Olen koulutukseltani kauppatieteiden maisteri, mutta ala veti minut mukaansa, vaikka tämä ei ehkä ilmeisin valinta ollutkaan.
Tällä hetkellä työskentelen Friends & Brgrs -ketjussa ryhmänjohtajana, ja minulla on johdettavana useampia ravintoloita. Lisäksi aloitin äskettäin tuotepäällikkönä ja vastaan tuotekehityksestä ja laadusta yrityksessä.
Uskon, että alalla viihdytään parhaiten, kun työpaikalla on mukava ilmapiiri. Minulle se tarkoittaa esimerkiksi ystävällistä ja iloista asennetta työtehtäviä, asiakkaita ja työkavereita kohtaan. Nämä asiat täytyy olla kunnossa, jotta jaksaa tehdä hektistä työtä. Alalle tulijaa voi motivoida myös se, että ala tarjoaa koulutusta ja kokemusta sekä urapolkuja aloittelevalle työntekijälle. Työntekijällä pitää olla mahdollisuus kasvaa työtehtäviensä mukana.”
Työn monipuolisuus
Työn ympärille on muototutunut tietty yhteisö, joka on kuin iso perhe.
Anna Siitari, Kirjalan Kahvipaahtimo, Mikkeli, PRO Tulokas 2023
”Ravintola- ja kahvila-alalla parasta on se, että pääsee työskentelemään niin monipuolisesti. Työssä pääsee tuottamaan uusia makuja ja elämyksiä asiakkaille. Työni kahvin saralla on hyvin yhteisöllistä, työn ympärille on muotoutunut tietty yhteisö, joka on kuin iso perhe. Parasta alalla on huippujengi, ne työkaverit, jotka auttavat jaksamaan hektisinä aikoina. Olemme toistemme tukena ja turvana, välillä tirautetaan kyyneleitäkin, kun on niin kiire.
Haluan mielelläni olla kahvilakulttuurissa toisinajattelija ja vähän ravistella perinteistä kahvilameininkiä. Tuomme tänne Etelä-Savoon hyvää kahvia ja kahviosaamista, uudenlaista kahvilakulttuuria. On kiva huomata, että työni kautta ihmiset innostuvat pienpaahtimoiden kahveista ja pystyn opettamaan heitä tuntemaan kahveja paremmin. Se on ollut täällä iso asia. Olemme saaneet ihmisiä vakioasiakkaiksi tilaamaan esimerkiksi vähän isompia kahvieriä meidän kauttamme, ja he ovat innostuneet hankkimaan myös kotiin kahvimyllyjä.
Ajauduin itse alalle vähän vahingossa, kun irtisanouduin sairaanhoitajan työstäni lähteäkseni matkustamaan. Tuli korona, ja suunnitelmat muuttuivat. Päätimme isäni kanssa tehdä harrastuksesta työn, ja perustimme Kirjalan Kahvipaahtimon kahvilan. Tämän vuoden alussa teimme firmassa sukupolvenvaihdoksen, ja minusta tuli isäni yhtiökumppani. Myös veljeni tuli mukaan toimintaan.
Oman kahvilan pyörittäminen on antoisaa ja ihanaa, mutta vaatii tosi paljon työtä. Rankkaakin on ollut. Jotta yrittäjänä jaksaa, on pidettävä huolta omasta hyvinvoinnista ja vedettävä rajoja. Kun on itse vapaalla, ei pidä katsella sähköposteja vaan antaa vastuuta muille työntekijöille.
Asioita, jotka saavat työntekijän viihtymään tällä alalla ovat mielestäni työn joustavuus ja hyvä työyhteisö. Työnantajan kannattaa ylläpitää hyvää työyhteisöä, osallistaa työntekijänsä ja antaa heille vastuuta. Pikkubonuksetkaan eivät ole pahitteeksi.”
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä