Pellosta pöytään

Kestävän leipomoliiketoiminnan kannalta on oleellista, miten jokapäiväinen leipämme leivotaan. Vastuullisuus ja kestävä kehitys on jo pitkään ollut keskeinen osa Lantmännen Unibaken toimintaa.

Julkaistu

Teksti

Maarit Seeling

Kuvat

Lantmännen

Kaupallinen yhteistyö

Lantmännen

Kestävän leipomoliiketoiminnan kannalta on oleellista, miten jokapäiväinen leipämme leivotaan. Vastuullisuus ja kestävä kehitys on jo pitkään ollut keskeinen osa Lantmännen Unibaken toimintaa.

Ruoan tuotanto ja kulutus muodostavat noin kolmanneksen maailman kasvihuonepäästöistä. Siksi kansainvälisenä leipomoyrityksenä Lantmännen Unibakella on velvollisuus edistää kestävämpiä toimintatapoja omassa toiminnassaan”, Lantmännen Unibake Finlandin toimitusjohtaja Harri Ansinn sanoo.

MN 4 24 Pellosta poytaan Lantmannenin Ilmasto ja luonto-ohjelma 2 ”Lantmännen Unibakella on velvollisuus edistää kestävämpiä toimintatapoja”, sanoo Lantmännen Unibake Finlandin toimitusjohtaja Harri Ansinn.

Lantmännen Unibake on globaalisti sitoutunut tieteeseen perustuviin Science Based Targets -ilmastotavoitteisiin ja pyrkii nettonollapäästöihin arvoketjussaan vuoteen 2050 mennessä. Tärkeitä askelia kohti näitä tavoitteita on jo otettu esimerkiksi parantamalla energiatehokkuutta, sähköistämällä tuotantolinjoja ja kierrättämällä tuotannossa syntyvä hävikki biopolttoaineen valmistukseen. Vuonna 2021 käynnistynyt Lantmännenin Ilmasto & Luonto -viljelyohjelma on yksi kunnianhimoisista ilmastotyöhön liittyvistä hankkeista, joissa Lantmännen Unibake Finland on mukana. Viljelyohjelmassa toteutetaan konkreettisia toimenpiteitä pellolla rukiin viljelyn ilmastovaikutusten pienentämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi. Maaperän hiilensidonta on myös tärkeässä roolissa.

”Asiakkaamme odottavat meiltä kumppaneina konkreettisia toimia ilmastovaikutusten pienentämiseksi, ja kuluttajat puolestaan haluavat meidän tekevän kestävistä ruokavalinnoista helppoja. Ilmasto & Luonto -ohjelman avulla vastaamme näihin odotuksiin, ja samalla kehitämme kotimaista viljelyä”, Ansinn sanoo.

Viljelyohjelman vaikuttavuus

Ilmasto & Luonto -ohjelman toimenpiteillä on mahdollista pienentää kotimaisen rukiin viljelyn kasvihuonekaasupäästöjä noin 15 prosenttia verrattuna keskimääräiseen* rukiin viljelyyn vuosina 2015–2020, jolloin toimenpiteet eivät olleet käytössä. Merkittävimmät päästöjen vähennykset syntyvät ohjelman edellyttämästä sataprosenttisten biopolttoaineiden käytöstä työkoneissa sekä alhaisemman ilmastovaikutuksen lannoitteiden käytöstä. Luonnon monimuotoisuutta tuetaan jättämällä pelloille kukkivia vyöhykkeitä hyönteisille ja pölyttäjille. Viljelijöille maksetaan ohjelman toimenpiteiden toteuttamisesta erillinen sopimuslisä.

Merkittävä osa viljapohjaisten leipomotuotteiden ilmastovaikutuksesta syntyy viljelyn aikana.

”Merkittävä osa viljapohjaisten leipomotuotteiden ilmastovaikutuksesta syntyy viljelyn aikana. Tähän voimme Ilmasto & Luonto -ohjelmalla konkreettisesti vaikuttaa”, Ansinn kertoo.

Mukana 93 viljelijää

Tällä satokaudella Ilmasto & Luonto -ohjelmassa on mukana 93 sopimusviljelijää, jotka viljelevät ruista pääosin Varsinais-Suomessa ja Länsi-Uudellamaalla. Ansinn kertoo, että Lantmännen Unibake Finlandilla on kiinnostusta hankkia tulevaisuudessa myös muita viljoja ohjelman kautta.

MN 4 24 Pellosta poytaan Lantmannenin Ilmasto ja luonto-ohjelma 3 Vuonna 2023 Ilmasto & Luonto -ohjelman sopimusviljelijät puivat ennätyksellisen 15 000 tonnin ruissadon, mikä kattoi noin 17 prosenttia kotimaisen rukiin tuotannosta.

”Ohjelma on lyönyt hienosti läpi, mistä kiitos kuuluu suomalaisille viljelijöille. He lähtivät hankkeeseen rohkeasti mukaan. Kaikki Lantmännenin Suomen leipomoyhtiöiden kotimaan brändituotteissa käyttämä ruis on nyt Ilmasto & Luonto -ohjelman piirissä”, Ansinn kiittää.

Kiitoksiin on kieltämättä aihetta. Vuonna 2023 sopimusviljelijät puivat ennätyksellisen 15 500 tonnin ruissadon, mikä kattoi noin 17 prosenttia kotimaisen rukiin kokonaistuotannosta**.

*Keskimääräisen ruisviljelyn lähtötilanne on määritetty keskiarvona suomalaisen rukiin viljelyn toteutuneista tiedoista vuosina 2015–2020 (lähde: ProAgria)

** Kotimaisen rukiin kokonaissato vuonna 2023 oli noin 90,9 miljoonaa kg. Lähde: Luonnonvarakeskus, 2/2024.

Lantmännen Unibake

  • Lantmännen-konserniin kuuluva Lantmännen Unibake on johtava kansainvälinen leipomoyhtiö. Lantmännen Unibake Finland on osa tätä yli 20 maassa toimivaa leipomoyhtiötä, jolla on yli 6 000 työntekijää.

  • Lantmännenin liiketoiminta Suomessa kattaa viljapohjaisten elintarvikkeiden koko pellosta pöytään arvoketjun: maatalousalalla toimii Lantmännen Agro ja elintarvikealalla toimivat Lantmännen Unibake Finland, Lantmännen Cerealia ja Vaasan.

MN 4 24 Pellosta poytaan Lantmannenin Ilmasto ja luonto-ohjelma 4

Ilmasto & Luonto -ohjelma

Ilmasto & Luonto on Lantmännenin tulevaisuuden viljelyn ohjelma, jossa toteutetaan konkreettisia toimenpiteitä pellolla viljelyn ilmastovaikutusten pienentämiseksi, luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi ja hiilen sitomiseksi maaperään.

Ohjelmassa on mukana 93 suomalaista viljelijää.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä