Ruisleipä on entistäkin vastuullisempi ja terveellisempi valinta

Suomalaisten rakastaman ruisleivän terveellisyyden ja pienemmän ilmastovaikutuksen eteen on tehty paljon töitä Lantmännen Unibakella. Sulattaen valmiit vaihtoehdot auttavat saamaan ruisleivän myyntiin menekin mukaan, hävikkiä halliten.

Julkaistu

Teksti

Lantmännen Unibake

Kuvat

Lantmännen Unibake

Kaupallinen yhteistyö

Lantmännen Unibake

Ruisleipä on suomalaisista herkullista, mutta kuinka terveellistä se on? Lyhyesti: hyvin terveellistä.

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset korostavat täysjyvän saantia. Sitä tulisi syödä peräti 90 grammaa päivässä. Suositus perustuu siihen, että useissa tutkimuksissa on todettu täysjyväviljatuotteiden syömisen pienentävän tyypillisten kansantautiemme riskiä. Myös syyskuussa vietettävän Leipäviikon teemana oli tänä vuonna täysjyvä.

Täysjyvätavoitteeseen pääsemiseen on yksinkertainen ja maukas ratkaisu: syödä enemmän meille niin rakasta ja tuttua leipää, ruisleipää. Se sisältää usein runsaasti täysjyvää, kuitua ja tärkeitä vitamiineja. Leivän hiilihydraatit auttavat jaksamaan askareissa. Ruisleipä on paitsi terveellinen, myös vastuullinen valinta. Edullistakin se on: ruisleivän kilohinta on varsin alhainen.

Viljelyä ympäristöä kunnioittaen

Iso osa ruisleivän ilmastovaikutuksesta muodostuu viljelyn aikana. Lantmännenin Ilmasto & Luonto -viljelyohjelma mahdollistaa kotimaisen rukiin viljelyn entistä kestävämmin. Ohjelmassa tehdään konkreettisia toimenpiteitä viljelyn ilmastovaikutuksen pienentämiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi ja hiilen maaperään sitomiseksi. Lantmännen Unibakella korostetaankin, että Ilmasto & Luonto -ohjelman piirissä olevat tuotteet tukevat sekä terveyden että ympäristön hyvinvointia.

Ilmasto & Luonto -ohjelman toimenpiteiden arvioidaan pienentävän keskimääräisen suomalaisen rukiin viljelyn kasvihuonekaasupäästöjä noin 15 prosenttia verrattuna lähtötilanteeseen. Keskimääräisen rukiin viljelyn lähtötilanne on määritelty keskiarvona suomalaisen rukiin viljelyn toteutuneista tiedoista vuosina 2015-2020.

Lue lisää Lantmännenin Ilmasto & Luonto -viljelyohjelmasta.

Vielä terveellisempää ruisleipää

Ruisleipä on valmiiksi runsaskuituista. Monista Lantmännen Unibaken ruisleivistä löytyy myös Sydänmerkki, joka kertoo, että kyseinen tuote on terveyden kannalta parempi valinta omassa tuoteryhmässään. Kun leipä saa Sydänmerkin, se tarkoittaa, että suolaa saa olla enintään 0,9 grammaa ja kuitua pitää olla vähintään 6 grammaa. Sydänmerkin avulla on helpompi tehdä terveellisempiä valintoja.

Ruisleipää aamusta iltaan

Ruisleipä on monipuolisuudessaan lyömätön. Se taipuu niin moneen: aamupalaksi, aterian täydentäjäksi, retkievääksi, välipalaksi, jopa juhlatarjottavaksi. Täytteitä muuntelemalla jokainen löytää suosikkinsa. Perinteisellä kinkulla ja juustolla on aina omat kannattajansa, mutta entäpä pesto juuston kaverina, hummus sesongin kasvisten kanssa, kylmäsavulohen pariksi siivutetut perunat, tofusta tehty skagen tai paahdettu ruisleipätoast.

Neljä ruisleipäsuosikkia, valitse omasi

Tässä neljä kätevästi sulattaen valmista ruisleipävaihtoehtoa Lantmännen Unibaken valikoimasta. Kypsän pakasteleivän avulla on helppo hallita hävikkiä, sillä tuotteita voi laittaa esille juuri menekin mukaan, ei varmuuden vuoksi.

Pieni ruisruutu Vaasan Pieni Ruisruutu

Pieni revitty ruisleipä leivotaan Joutsenossa perinteiseen ruistaikinajuureen, mikä antaa leivälle juuri sopivan happaman maun. Leivän painosta peräti 41 prosenttia on täysjyväruista, ja kuituakin on 9,3 grammaa. Suolaa on vain 0,6 grammaa ja leivällä on Sydänmerkki.

  • Mihin sopii? Leipäpöydän luottopeluri.

Vaasan Ruismax Vaasan Ruismax

Vaasan Ruismax on leivottu ruistaikinajuureen, ja leivän painosta 40 prosenttia on täysjyväruista. Kuitua on mukavat 8,7 grammaa. Tämäkin leipä myydään kätevästi kypsänä pakasteena. Leivällä on Sydänmerkki.

  • Mihin sopii? Täydellinen täytettäväksi. Pyöreän muotonsa ansiosta toimii hampurilaisissakin.

Vaasan Rengin Rukiinen Vaasan Rengin Rukiinen

Rengin Rukiinen on leivottu aitoon ruistaikinajuureen Joutsenossa kotimaisesta rukiista. Leipä ei sisällä muita viljoja kuin ruista, ja leivän painosta peräti 61 prosenttia on täysjyväruista.

  • Mihin sopii? Suosikki leipäpöydässä, sillä Rengin Rukiisesta on helppo repiä juuri sopivan kokoisia paloja.

Vaasan Ruispalat Rustiikki Vaasan Ruispalat Rustiikki

Suomalaiset rakastavat Vaasan Ruispaloja, ja tämä leipä on siitä rustiikkisempi versio. Tämänkin leivän saat kätevästi pöytään vain sulattamalla, mutta pieni paisto rapeuttaa leivän kuoren vastustamattomaksi. Se myös houkuttelee esille suloisen tuoksun.

  • Mihin sopii? Suursuosikki loistaa niin leipäpöydissä kuin täytettynä vitriineissä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä