Härkäpapu on superfoodia
Härkäpapu kasvaa ja jalostuu Voima-Pavuksi Karviaisten tilalla, joka on yksi Kespron Pientuottajista.
Julkaistu
Teksti
Tuija Heikkilä
Kuvat
Maria Grönroos
Karviaisten tilalla Salon Angelniemellä on otettu talvi vastaan toiveikkaasti, vaikka viime kesä olikin liian kuiva härkäpavulle.
– Satokausi jäi liian lyhyeksi. Maaperä ja sijaintimme meren äärellä, Halikonlahden rannalla on yleensä suotuisa pitkän kasvukauden ja vettä vaativalle härkäpavulle, Katriina Klinckowström harmittelee.
Kesä 2018 oli kolmas, jolloin Katriina ja Martin Klinckowström viljelivät tilallaan härkäpapua.
– Kaksi edellistä kesää olivat hyviä. Härkäpapu sai kypsyä pellolla loppuun asti, jolloin siitä tulee miedon ja hyvän makuista.
Vanhat perinteet
Klinckowström-suvussa hyvä ruoka on aina ollut tärkeää. Senaattori Otto Klinckowströmille omistettu keittokirja vuodelta 1831 vakuutti, että maan päällä kannattaa mieluummin olla gastronomi kuin astronomi. Kun Karviaisten kylän vanha rälssitila tuli 1914 Klinckowströmien omistukseen, oli pääosassa karja. Tilan nykyisen isännän, neljättä polvea edustavan Martinin vanhemmat kasvattivat sikojen ohessa kurpitsoja, jotka jalostettiin Saarioisilla. Rakennusinsinööriksi opiskelleen Martinin otettua tilan hoitoonsa, alkoi uusi aika. Ensimmäisenä erikoiskasvina kokeiltiin kuminaa.
– Se olisi kuitenkin vaatinut isot laiteinvestoinnit ja ollut liian riskialtista, kertoo halikkolaisen kasvinviljelytilan tytär Katriina, jonka Martin löysi emännäkseen.
Katriina haaveili hevoskouluttajan tai ratsastuksenopettajan urasta. Toisin kävi: hän opiskeli tietotekniikkainsinööriksi, työskenteli Microsoftilla, kävi isännöintikoulun ja teki töitä kiinteistösihteerinä. Sitten härkäpapu tempaisi hänetkin uudelle uralle.
– Kesämökkinaapuri ihasteli peltomme rehuksi kasvavaa härkäpapua kiitellen, että on hienoa, että viljelemme superfoodia. Koko sana oli meille vieras, mutta ryhdyimme nopeasti ideoimaan, miten härkäpavusta voisi tuotteistamalla saada maatalouden rinnalle toisen elinkeinon ja lisää kannattavuutta.
Insinöörien ideointia
Kahden insinöörin päät raksuttivat ajatuksia, mihin kaikkeen härkäpapua voisi elintarvikkeena käyttää.
– REKO-lähiruokarenkaissa opimme tuntemaan muita viljelijöitä, jotka jalostavat omia tuotteitaan ja saimme uskoa, että olemme oikeilla jäljillä, Katriina Klinckowström kertoo
Aluksi härkäpapuja murskattiin tehosekoittimella. Sitten tuotantoon tuli pieniä myllyjä, tuotteelle nimi Voima-Papu ja etiketit ja paketit. Salon K-Citymarketin leipuripariskunta innostui tekemään härkäpapuleipää ja paikallislehti teki siitä juttua. Ensimmäiset tuotteet olivat myynnissä ennen joulua 2016.
Karviaisten tilalla panostetaan laatuun
– Meiltä ei lähde yksikään resepti kokeilematta sitä ensin omassa keittiössä. Käytämme aina uusia tuotteita ensin itse, että tiedämme maun hyväksi ja tuotteen järkeväksi jokapäiväiseen käyttöön, Klinkckowströmit toteavat.
Erilaiset härkäpaputuotteet sopivat vaikka mihin letuista taatelikakkuun, salaateista keittoihin, lihan korvikkeeksi tai jugurttiin. Härkäpapu käy herneallergikoille hernettä paremmin ja gluteenittomana se sopii keliaakikoille.
– Teemme gluteenittomuuden takaamiseksi paljon työtä. Pellot kynnetään aina ennen härkäpavun kylvämistä, jotta niihin ei jää muita kasveja.
Innovatiivisia paputuotteita
Vuoden 2017 alussa kauppoihin saatiin kolme ensimmäistä Voima-Papu-tuotetta: jauhe, rouhe ja kokonainen.
– Kokeilimme myös makkaraa, jossa oli härkäpapurouhetta ja härkäpavulla kasvatettua paikallista possunlihaa, mutta ala oli liian kilpailtu.
Samaan aikaan syntyi paahdettu ja vähän suolattu snäks-härkäpapu, josta puolestaan kehittyi jatkojalosteina terveellisempään ja gluteenittomaan herkutteluun Kultasuklaan raaka- ja valkosuklaatuotteita.
Toimiva kumppanuus
Kespron kumppaneita Klinckowströmit ovat olleet elokuusta 2018.
– Olimme viime syksynä Kespron messukiertueella Turussa ja Helsingissä, ja toivottavasti pääsemme ensi vuonna useampiinkin tapahtumiin. Vastaanotto on ollut mukavaa ja kaikki on sujunut kivasti.
Tuotteet on otettu hyvin vastaan myös asiakaskentällä. Kiinnostus härkäpapua kohtaan on kova. Klinckowströmit pitävät tärkeänä sitä, että tuotteella on kasvot – ihmiset, jotka seisovat laadun takana ja tuottavat ruokaa vastuullisesti ja ekologisesti pellolta pussiin.
Katriinan ja Martinin ohella tilalla työskentelee yksi palkattu työntekijä sekä kiireapulainen. Katriina vastaa tuotekehityksen ohella myynnistä ja markkinoinnista, Martin pelloista ja rakennusprojekteista. Vanhaan sikalaan remontoidaan parhaillaan tuotanto-, paahto- ja myllytilaa. Koska härkäpapua voi kiertokasvina viljellä samassa peltolohkossa vain kolmen vuoden välein, työllistää muukin viljely.
Mieluummin gastronomi kuin astronomi.
Tällä hetkellä Karviaisten tila on pieni tuottaja, ja Katriina pelkää kilpailun kovenevan. Hän katsoo tulevaisuuteen kuitenkin positiivisesti uskoen jatkojalostuksen kasvuun ja vankkaan jalansijaan kotimaan markkinoilla. Vientiäkin on jo suunniteltu tekemällä ensimmäisiä tunnusteluja Viroon ja Ranskaan.
– Toivottavasti kysyntä kasvaa niin, että härkäpapumme menisi ihmisille eikä rehuksi.
PIENTUOTTAJA-YHTEISTYÖN EDUT KESPRON ASIAKKAALLE
- tarjoaa mahdollisuuden edistää alueellista ruokatuotantoa
- antaa tilaisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä
- antaa tuotteille kasvot ja tarjoaa niille tarinat
- tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä ja mahdollistaa yhteyden suoraan tuottajaan
- lisää valinnanvapautta
Lue lisää Kespron pientuottajista:
Konditoria pH7
Kala-Lappi
Peltolan Juustola
Kotipellon puutarha
Baba Foods
Suomen jäätelö
Birkkalan tila
Tutustu valikoimissamme oleviin pientuottajiin ja -panimoihin >>
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä