Unohtuuko tarkoitus pakkausten ja take away -tuotteiden sääntelyssä?
Pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen, PPWR:n, tavoitteena on ehkäistä EU-alueella syntyvää pakkausjätettä ja lisätä pakkausten uudelleenkäyttöä ja -täyttöä. Lopullinen asetus on vahvistamatta. Asetus toisi kiristyviä tavoitteita vuosille 2030, 2035 ja 2040.
Julkaistu
Teksti
Kespro
Kuvat
Adobe Stock
PPWR:aa on valmisteluvaiheessa muotoiltu moneen kertaan. Viime vuoden marraskuussa Euroopan parlamentti julkaisi kohtuullistetun version, mutta joulukuussa Euroopan neuvosto jälleen tiukensi sitä. Tämän pohjalta Euroopan neuvosto, Euroopan komissio ja Euroopan parlamentti ovat käyneet kolmikantaneuvotteluja aiheesta alkuvuoden aikana.
Se, mitä tarkalleen ottaen on tulossa, vaatii vielä lopulliset tarkennukset. Vaateet liittyvät erityisesti pakkausjätteen ja niissä käytetyn muovin määrän vähentämiseen, esimerkiksi ylipakkaamisen kieltämisen kautta. Asetukseen on mm. esitetty vaateita myytävien juomapakkausten uudelleenkäytettävyydelle sekä ravintoloissa myytäville kertakäyttöisille ruoka- ja juomapakkauksille.
Suomalainen elintarvikeala ehti olla huolissaan, että esimerkiksi laaja siirtymä uudelleenkäytettäviin juomapakkauksiin ajaa alas nykyisen Palpa-juomapakkausjärjestelmän. Se näyttää kuitenkin saavan jatkoa, jos ja kun korkea 90 % kierrätysastevaatimus toteutuu. Viimeisimmän ehdotuksen mukaan vuoteen 2030 mennessä juomapakkauksista vähintään 10 % tulisi olla uudelleenkäytettäviä ja ylipäätään ravintoloissa tulisi pyrkiä 10 % uudelleenkäyttö tavoitteeseen take away -pakkausten käytössä. Poikkeamismahdollisuutta pakkausten uudelleenkäytöstä ei annettaisi, vaikka kertakäyttöinen pakkaus voitaisiin osoittaa ympäristön kannalta uudelleenkäytettävää paremmaksi vaihtoehdoksi.
Keväällä 2024 Euroopan parlamentti ja Euroopan unioni pääsivät väliaikaiseen yhteisymmärrykseen ehdotetusta PPWR-muotoilusta. Puuraaka-aineesta riippuvaiset alat eivät ole olleet mielissään vellovasta keskustelusta läpi PPWR:n muotoiluprosessin. Heidän näkökulmastaan olisi oleellista säilyttää uusiutuvien ja kierrätettävien materiaalien vahva asema silloin, kun kertakäyttöiset ratkaisut toimivat uudelleenkäyttöä paremmin, esimerkiksi mahdollistamalla puukuituiset take away -ratkaisut tapahtumissa tai pop up -myynneissä, joissa pesupisteitä ei ole tarjolla. Uusimman tutkitun tiedon mukaan tutkimus (Yadav, Silvenius, Katajajuuri & Leinonen, 2024) päätyi lopputulemaan, että uudelleenkäytettävä pakkaus vaatii kuusi kertaa, jotta sen ilmastoa lämmittävä vaikutus olisi pienempi kuin yhdellä kertakäyttöisellä pakkauksella. Toki päätelmiin liittyy valtavasti muuttujia liittyen esimerkiksi kuluttajan valintoihin, logistiikkajärjestelmään sekä tarjolla oleviin pakkausvaihtoehtoihin.
Jos pakkausmateriaalin keräys- ja kierrätysaste ei ole korkea, kuten tietyillä yksittäispakatuilla tuotteilla, esittää PPWR jopa tällaisten pakkaustyyppien kieltoja ja uudelleenkäyttötavoitteita. PPWR vaatiikin muilta kuin uudelleenkäyttöratkaisuilta korkeaa uusiutuvien materiaalien käyttöastetta sekä tehokasta keräystä ja kierrätystä. On hyvä muistaa, että kertakäyttöastioiden hyvät puolet korostuvat vasta, jos niiden materiaaliset ympäristövaikutukset (uudelleenkäytettävät materiaalit ja kierrätysmateriaalit), materiaalitehokkuus ja kierrätys saavutetaan. Kehitystä on kuitenkin jo tapahtunut, mutta nyt lopullisia tarkennuksia ja hyväksyntöjä odottava säädäntö ajaa toimialan kehityksen pitämään jarrut pohjassa.
Toiveissa on, että uudelleenkäytettävät ja kertakäyttöiset ratkaisut säilyvät molemmat varteenotettavina ratkaisuina.
Toiveissa on, että uudelleenkäytettävät ja kertakäyttöiset ratkaisut säilyvät molemmat varteenotettavina ratkaisuina, joilla voidaan vastata asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin. Hyvä lähtökohta olisikin, että ympäristövaikutuksia vertailtaisiin aina elinkaarivaikutusten perusteella. PPWR-prosessin aikana on tuntunut, että tahtotila uudelleenkäyttöä kohti ajaa jopa tutkitun tiedon ohi. Lisäksi muitakin näkökulmia vastuullisempiin valintoihin olisi syytä huomioida: hävikin ehkäiseminen, kiertotalouden edistäminen, työmäärä, veden ja kemikaalien kulutus sekä lämmitys- ja energiatarve. Vahvalla painotuksella uudelleenkäyttöön hyväksymme EU:ssa fossiilisien luonnonvarojen kulutuksen lisääntymisen käytön aikana ja lisääntyvään vedenkulutuksen.
Tämä teksti on kirjoitettu maaliskuussa 2024 ja kirjoitushetkellä Pakkaus- ja Pakkausjäteasetus (PPWR) oli vielä kesken. Asetus on nyt saatu kolmikantaneuvotteluissa valmiiksi, mutta odottaa vielä lopullista hyväksyntää ja myös tulkinnat ovat monelta osin kesken.
PPWR:n vaikutukset ravintola-alalle:
• Tavoitteena pakkausjätteen vähentäminen ja pakkausten uudelleenkäytön lisääminen, kertakäyttöisten pakkausten kielto
• Asetuksen lopullinen muoto tarkentuu kevään 2024 aikana
• Uudet vaatimukset tulevat voimaan vuosina 2030 ja 2040
• Suomen elintarvikeala toivoo, ettei muutokseen pakoteta, vaan kertakäyttöiset ja uudelleenkäytettävät pakkaukset säilyvät varteenotettavina vaihtoehtoina
• On tärkeää, että ravintolat seuraavat lainsäädännön muutoksia ja varautuvat tuleviin vaatimuksiin.
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.
Tule asiakkaaksiAsiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.
Tilaa Kespronetistä